Rădăcinile rasismului

Întrebare: Care este rădăcina rasismului?

Răspuns: Toate motivațiile pozitive și negative, caracteristicile și calitățile indivizilor și societății se bazează pe egoismul nostru. Înțelepciunea Cabala vorbeşte despre cum să schimbam egoismul și să il transformam într-o caracteristică a daruirii si a iubirii astfel incat sa luam ceea ce-i apartine pentru a fi absorbit in daruire, astfel ego-ul se va angaja în a da și in a răsplăti.

Percepția creației ca o mișcare pozitivă și de dorit de la noi față de alții dezvăluie in noi o paradigmă complet diferita de senzatii. Atunci când în om totul este îndreptat spre el, atunci când nu simte, omul verifică: este acest lucru bun sau rău pentru mine? Aceasta înseamnă că el alege automat: acceptă ceea ce este bun pentru ego-ul său şi aruncă la o partea ce este rău pentru ego-ul său. Și atunci când nu există nici un rău sau un beneficiu pentru ego, acesta nu intră în simțurile noastre, nu-l simtim deloc. Acesta este modul în care percepem lumea noastră.

Și atunci când o persoană se schimbă, se transformă în direcția opusă, adică spre binele altora, începe să perceapă o parte a creației care-l înconjoară si care anterior nu a putut fi simțita deoarece el a perceput totul prin impulsurile egoiste.

Acum, el începe să simtă totul, în funcție de altruism, iar aceasta este o metodă absolut diferita de percepție. În loc de vedere, auz, miros, gust, și pipait, cinci noi simțuri sunt create acum, care se numesc: Keter, Hochma, Bina, Zeir Anpin, si Malchut. Cu ele, percep ceea ce se numește lumea de sus, dar nu în cadrul caracteristicilor receptive din lumea noastră, ci mai degrabă în cadrul caracteristicilor de daruire.

Înțelepciunea Cabalei vorbeste despre acest lucru; este o înțelepciune despre percepția corectă a creației.Lumea noastră nu dispare; o vedem, existăm în mod normal în cadrul acesteia, dar principalul lucru este că suntem implicați în dezvoltarea percepției noastre de altă parte a creației, care a fost închisa anterior pentru noi.

Deci, înțelepciunea Cabalei este o înțelepciune care ne face să descoperim lumea. Când începem să simțim cele două lumi, putem decide chiar într-un mod mai mult sau mai puțin logic, unde ne aflăm, de ce existăm, cum ar trebui sa ne comportăm, și așa mai departe. La aceasta trebuie să ajungem.

Între timp, filtrele noastre egoiste de percepție clasifică ceea ce este bun pentru noi, și tot ceea ce este bun pentru alții nu ne interesează. Ca regulă generală, vom alege în mod automat ceea ce este util și plăcut pentru noi și respingem orice altceva; nu-l percepem deloc.

Rasismul este o stare în care simțurile cuiva nu sunt îndreptate doar spre a se întampla lucruri bune pentru el, ci el se bucură şi atunci când lucrurile sunt rele pentru altii. Aceasta este o problemă a umanității. Până astăzi vedem oamenii relationeaza unii cu alţii. Ne dezvoltăm în mod constant în conformitate cu o axă de evolutie: ego-ul crește în mod constant și astfel fiecare om nu depune efort doar pentru propriul beneficiu, dar şi pentru a face rău altora. Ne comparăm mereu cu alții: cu cât le este mai rău, cu atât este mai bine pentru noi.

La animale, acest lucru nu există. La ele, gelozia, invidia și ura, nu exista asa cum exista la oameni. Este comparaţia pe care o facem cu altii cea care produce toate tipurile de rasism. Mi se pare fie ca am suferit din cauza altora fie ca alţii au mai mult noroc decât mine, și așa mai departe. În plus, fiecare dintre noi este interesat sa apară mai bine în ochii societății. Acest lucru este tipic doar la oameni pentru că în noi există ambele parti ,animală și umana. Partea animală necesită alimentare, sex, și familie, partea umană cere avere, respect, și cunoștințe. Când tânjim să ne umplem cu sursele acestor emotii, ajungem treptat la gelozie, invidie și ură.

Rezultă că este mai bine pentru noi, atunci când este rău pentru alții. Acesta este modul în care ego-ul nostru a fost aranjat inițial. Dacă egoul nu este dezvoltat, ca în cazul animalelor, aceasta nu este atât de important. Dar dacă eu sunt o persoana in curs de dezvoltare, acest lucru nu-mi va da odihnă pentru că măsoara starea mea în legătură cu toți oamenii, sau cel puțin judec în conformitate cu vecinii mei. Și iarba este întotdeauna mai verde la vecin.

Ca urmare, pe de o parte trecem la o stare de ostilitate reciprocă și ură, iar pe de altă parte universul noastru se dezvăluie tot mai integrat, independent de noi. Şi după aceea avem nevoie de înțelepciunea Cabala, în scopul de a echilibra aceste două forțe care se exclud reciproc.

Acest lucru duce la rasism. În plus, un factor nu mai puțin important în erupția rasismului, sunt probleme legate de naționalism sau rase; la urma urmei, nu suntem la fel, suntem diferiti. Ca urmare, pe de o parte, trecem la o stare de ostilitate reciprocă și ură şi pe de altă parte, la descoperirea dependenței noastre, a fiecaruia de celalalt. Și aici este locul unde avem nevoie de intelepciunea Cabalei pentru a echilibra cele două forțe reciproce care se resping reciproc.

Din Conferința video din 6/7/15

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed