Raportul OECD: Israelul a devenit mai sărac dar Israelienii sunt mai fericiți

Întrebare: Pe 31 ianuarie, 2016, Secretarul General al OECD (Organizația pentru Dezvoltare Economică și Dezvoltare), Angel Gurria,  a înmânat primului ministru israelian Benjamin Netanyahu și ministrului de finanțe Moshe Kahlon un raport despre situația economică din Israel.

Deși prețul caselor este în creștere, precum și sărăcia, israelienii se simt mai fericiți. Cum se explică acest paradox?

Răspuns: Aparent, pentru israelieni fericirea nu depinde de bani. De fapt, sentimentul de fericire nu depinde de faptul dacă aveți sau nu un apartament. Cred că se poate trăi fericit și într-un cort de beduin sau într-o cameră mică.

Comentariu: Dar israelienii se plâng încontinuu.

Răspuns: Am înțeles că se plâng, dar pe de altă parte, cumpără din ce în ce mai multe apartamente chiar dacă prețul caselor a crescut brusc. Statul este interesat în asta deoarece determină creșterea taxelor prin nivelul de prețuri ridicate. Când o persoană cumpără un apartament, plătește taxe la stat, prin vânzător, în jur de 40%-50% din preț sau chiar mai mult.

Mai mult decât atât, am văzut o emisiune la TV, nu acum mult timp, unde un apartament care costă un milion de dolari, de exemplu, poate fi cumpărat în teritoriile arabe cu prețul de 50000$, ceea ce înseamnă de 20 de ori mai ieftin, chiar dacă este construit cu aceleași materiale și este exact la aceleași standarde. Puteți cumpără 20 de apartamente la aceleași standarde și chiar case cu prețul unui apartament din Israel, nu prea departe de centru, la o distanță de 50,20 și chiar 10 kilometri de centru, atât timp cât acesta nu se află în jurisdicția legilor locale.

De ce este așa? Pentru că aceste prețuri și profituri umflate sunt comune atât pentru dezvoltatori cât și pentru cei care colectează taxele.

Ce putem face în legătură cu asta? Întrebați statul pentru că el a determinat politică construcțiilor. Dacă statul stabilește nivelul de prețuri al caselor în funcție de mărime sau locație, toate acestea ar putea fi cu totul diferit. Totul este în mâinile statului dar nu se ia în serios această problemă.

Întrebare: A te simți fericit este o calitate a israelienilor?

Răspuns: Da, practic ne simțim bine. În ciudă faptului că nimeni nu ne iubește, toată lumea ne presează, etc., un israelian care locuiește în țara lui, înconjurat de cei ca el, cu armata și industria lui, se simte bine. Copiii lui pot învață la universitate chiar dacă ei trebuie să lucreze cu jumătate de normă pentru că lucrurile nu sunt mereu așa simple, și totuși ei se simt bine. Încă există diferențe sociale. Chiar și oamenii care s-au născut și au crescut la periferie pot însă în câțiva ani să atingă poziții înalte în industria high-tech și să obțină salarii foarte mari. Eu cred că Israelul este încă o țara a oportunităților.

Este o țara unică, cu minți unice, care va “vinde” în continuare creierele sale. Hi-tech este viitorul nostru. Vom supravetui cu asta şi restul  va dispărea pentru că nu va mai fi nevoie. Nici de agricultura nu avem nevoie, alții o pot face, dar creierele nu pot fi transferate la alte persoane.

Viitorul nostru este în High-tech și în minți bune. Acest lucru este suficient pentru a fi capul acestei lumi. Nu este rău și deloc puțin: trebuie doar să ne folosim mintea în mod corect.

Întrebare: Ce-i cu factorul spiritual?

Răspuns:  La asta m-am referit când am spus că trebuie să știm cum să ne folosim mintea în mod corect. În plus, trebuie să oferim lumii o tehnolgie nouă pentru o dezvoltare corectă, să se contruiasca o societate corectă pentru a putea aduce lumii aceste noi  tehnologii și tehnici.

Cred că vom descoperi de asemenea că avem ceva ce nimeni altcineva nu are și anume intelepciunea Cabalei, care poate fi pentru întreagă lume un exemplu de unitate, pace și fericire adevărată. Atunci întreaga lume va fi fericită așa cum sunt israelienii astăzi.

Din emisiunea de pe Kab TV “Ştiri cu Michael Laitman” din 02.02.2016

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed