Răzbunarea, înfrângerea egoismului

Întrebare: De unde provine sentimentul de răzbunare?

Răspuns: Sentimentul de răzbunare apare ca rezultat al unei înfrângeri foarte dificile a ego-ului, un ego care experimentează umilinţă. Într-o astfel de situaţie, omul este gata să facă orice, nu are altă alegere. O situaţie în care tu insulţi, punctul central al ego-ului meu, dacă îmi arăţi că sunt un zero şi nu îmi laşi oportunitatea să exist, acest sentiment dă naştere în mine la un sentiment de răzbunare.

Întrebare: Este posibil ca într-un Cabalist să ia naştere un astfel de sentiment?

Răspuns: Cabalistul se va corecta până când va atinge o stare în care această emoţie nu va fi simţită ca o umilinţă, pentru că ea vine de la Creator, nu de la altcineva. Asta pentru că „Nu mai este altul în afară de El” (Deunteronomul 4:35).

Întrebare: De ce, între anumiţi oameni, răzbunarea este ridicată la rangul de tradiţie şi trece dintr-o generaţie în altă, în timp ce pentru alţi oameni nu este aşa?

Răspuns: Asta are legătură cu educaţia şi perioada în care trăiesc. Au fost perioade când „dihonia sângeroasă” era un obicei foarte răspândit. Era imposibil să se tolereze o înfrângere şi numai un duel putea şterge aceste sentimente.

În întreaga istorie a umanităţii, au fost multe perioade când omul, care simţea o mare umilinţă, calcula cum să procedeze. Astăzi, egoimsul a devenit atât de mare, încât a creat un mecanism special de protecţie. Altfel, la fiecare claxon de la o maşină în trecere, am vedea şoferii cum se împuşcă unul pe altul.

Astăzi, un Cabalist nu se raportează la insulte, iertări şi nu întreprinde acţiuni ca răspuns la o insultă. Practic, nu trebuie să punem la inimă pentru a nu ne simţi umiliţi, chiar dacă, de fapt, viaţa este o imensă sursă de umilinţă.

Din lecţia de Cabala în limba rusă din 21.08.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: