Recompensa și pedeapsa din viața noastră, partea 1

Întrebare: Fiecare persoană vrea să primească recompense pentru acțiunile din viața ei, nu pedepse. Însă, uneori, chiar dacă încercam cu toată puterea noastră, indiferent ce am face, totul iese nefavorabil și nici măcar nu este clar de ce. Este vreo legătură între acțiunile noastre și rezultatele pe care le experimentam în viața noastră?

Răspuns: Această nu este o întrebare simplă, deoarece întregul sistem este ascuns față de noi. Primim recompense și pedepse pentru toate acțiunile noastre, dar cine știe exact care este considerată o recompensă și care este pedeapsa pentru noi?

Numai un singur lucru poate fi spus cu siguranță: existăm într-un sistem al naturii și, de aceea, în fiecare din dorințele noastre, prin act, cuvânt sau faptă, prin fiecare nuanță a comportamentului nostru, inconștient sau intenționat, prin fiecare gând, afectăm sistemul, iar acesta ne răspunde.

Cu toții existăm ca într-o rețea și problema este că noi nu simțim această rețea. Însă, fără îndoială, este o recompensă și o pedeapsă pentru tot. Tot acest sistem este numit „realitate”, sau „lume”, iar aceasta este lumea reală și nu cea care apare în fața ochilor noștrii. Noi vedem numai un mic segment, o parte din realitatea reală.

Este imposibil să nu ne imaginăm întregul sistem dacă vrem să înțelegem sensul acțiunilor noastre prin mica parte a acestui sistem general, pe care suntem capabili să-l percepem și să-l numim „aceasta lume”. De aceea, noi nu cunoaștem ce răspunsuri declanșează acțiunile noastre. Fac ceva și nu înțeleg ce fel de influență am asupra sistemului, în mod similar nu simt acțiunea ca răspuns în forma să completă și adevărată.

Asta este problema ascunderii. Întregul sistem ne este ascuns. Recompensele și pedepsele sunt o zonă necunoscută și de nepătruns, pe care nu o putem investiga și, cu cât studiem mai mult sistemul naturii, cu ajutorul tuturor științelor noastre, cu atât mai mult suntem convinși că intrăm într-un spațiu chiar și mai lăuntric și mai adânc, care devine chiar și mai puțin înțeles de noi.

Natura nu devine mai clară pentru noi ci, mai de grabă, chiar mai întunecată. Nu este niciun capăt al acestei adâncimi. De aceea, este puțin probabil ca într-un anumit moment dat să dezvăluim natura omului cu ajutorul științei. Cândva aceasta s-a încercat prin psihologie, însă foarte rapid am devenit convinși că asta nu este calea, deoarece imediat am plonjat într-o zonă necunoscută care nu dă randament la metodele de investigare ale științei stricte.

Înțelepciunea Cabala spune că trebuie să ne îndepărtăm de orice investigație a lumii exterioare. deoarece lumea exterioară este o iluzie care se formează în noi, în cele cinci organe de simț, ca răspuns al interacțiunii noastre doar cu o parte minimă a acestui sistem. În mod esențial, acesta este vârful ghețarului, în timp ce restul de 99% din acest sistem rămâne necunoscut.

Din această cauză, se merită să ne concentrăm eforturile nostre înspre descoperirea sistemului interior al percepției, cu alte cuvinte să ne extindem organele noastre de simț într-o așa măsură încât să percepem și să revelăm gradual întregul sistem al naturii. Atunci când începem să dezvăluim acest sistem, noi vom simți ce înseamnă recompensa și pedeapsa și ce fel de efecte au, de fapt, acțiunile noastre, adică care dintre ele sunt bune și care sunt rele.

Vom începe să percepem și să dezvelim evenimentele într-un mod mai precis. Considerând că este posibil ca astăzi să percepem recompensele și pedepsele precum un copil mic care crede că dulciurile și un pahar de suc sunt o recompensă. Însă noi știm că acest lucru nu este deloc adevărat și că este o pedeapsă pentru corp, o influența negativă și nu una pozitivă.

Așadar, totul depinde de cine face aprecierea. Cu alte cuvinte, vom putea să ne ridicăm la un nivel superior de fiecare dată, ca o mamă față de copilul pe care-l protejează de toate problemele și care nu-i va face nimic rău? De aceea, ceea ce pare ca o recompensă pentru un copil, față de mamă e o pedeapsă.

În modul acesta putem tot timpul să ne verificăm față de nivelul superior și, în conformitate, să examinăm și să decidem unde, în realitate, este recompensa și unde este pedeapsa. Știința Cabalei ne permite să facem asta, chiar dacă ne cere să depunem un mare efort. Însă numai în maniera aceasta putem descoperi că totul este, de fapt, în mod opus, la fel ca în cazul copilului. Ceea ce astăzi ni se pare că sunt recompense, descoperim că ele sunt pedepse și că, aparent, pedepsele sunt, de fapt, recompense.

Noi existăm într-un sistem fals, construit în întregime pe egoismul nostru, dorința noastră de a primi plăcere, iar întreaga realitate, întregul sistem, se comportă conform unei legi complet diferite, aceea a dăruirii reciproce. Este un sistem integral, în care fiecare element interacționează în armonie completă cu toate celelalte părți.

În acest sistem nimeni nu face calcule pentru propriul lui beneficiu, ci numai pentru bunăstarea întregului sistem, iar ceea ce este benefic pentru sistemul general este numită o recompensă pentru toate părțile sale. Ceea ce este avantajos pentru o parte, dar care se opune întregului sistem, se numește pedeapsă.

Conform nivelului nostru de dezvoltare și a conexiunii corecte cu sistemul general, noi ne schimbăm înțelegerea despre recompense și pedepse, în așa mod, încât să luăm în considerație o recompensă care este avantajoasă întregului sistem, iar ceea ce este bun pentru egoismul nostru, în opoziție cu sistemul, să o considerăm ca o pedeapsă.

Din emisiunea de pe KabTV „O viata noua” 2/2/17

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: