Recompensa și pedeapsa din viața noastră, partea 7

Întrebare: Oamenii cred că vor fi răsplătiți dacă respectă poruncile din Vechiul Testament și că vor fi pedepsiți dacă le încalcă. Este cu adevărat așa? Eu știu că unii oameni își pun tefillin înainte să meargă la un control medical și cred că asta îi va ajuta.

Răspuns: Conform Înțelepciunii Cabala, el trebuie să-și corecteze dorința din forma egoistă și grija numai pentru sine, către forma altruistă și să acționeze pentru beneficiul sistemului general. Evident, numai atunci va fi împlinit, deoarece el va aparține întregului sistem și nu va fi deconectat de el, așa cum este acum.

De aceea, întreaga noastră muncă este centrată pe transformarea naturii noastre de la individualismul radical la integrarea completă cu sistemul. Această transformare se întâmplă ca rezultat al corecției dorințelor individului. În măsură în care începem să ne corectăm dorința, noi descoperim că nu este doar o singură dorință; ea conține 613 părți.

Toate aceste 613 părți sunt egoiste, însă ele pot fi corectate cu ajutorul unei anumite forțe ascunse în natură, numită Lumina. Când atragem această forță a dăruirii și iubirii, care corectează și transformă, atunci poate fi spus că respectăm Tora și Mitzvot.

De fiecare dată noi corectăm o altă și o altă dorință egoistă, o conectăm la sistemul general cu ajutorul acestei Lumini care Reformează, Tora.

În sensul Cabalist, respectarea Torei și Mitzvot este angajarea în munca de corecție a dorințelor de la egoiste, la altruiste și integrarea acestei conexiuni cu sistemul general. Într-un final, omul devine o parte integrală a întregului sistem. În măsura în care el se conectează cu sistemul, corectând o dorință după alta, de la individualistă la altruistă, el începe să simtă sistemul la un nivel din ce în ce mai mare.

Asta înseamnă că el revelează în mod crescător sistemul general al întregii realități, urcând pe treptele deobandirii lumilor, nivelelor spirituale, înțelegându-l din ce în ce mai mult și trăindu-l. Aceasta este revelarea adevăratei realități pentru o persoană căreia îi este oferită Înțelepciunea Cabală.

Întrebare: Unde sunt recompensele și pedepsele în toate acestea?

Răspuns: Recompensele devin orice mă ajută să corectez o altă dorință din cele 613 și s-o conectez la sistemul general. În această manieră, de la deconectarea completă, eu devin complet integrat cu sistemul și asta devine o recompensă pentru mine, deoarece acum eu pot fi un element folositor al sistemului. Și pedeapsa este revelarea deconectării mele față de sistem.

Întrebare: Există o pedeapsă spirituală pentru încălcarea poruncii care este numită karet, care literalmente înseamnă „excizie” sau „tăiere” față de sufletul colectiv al Israelului. Ce se înțelege prin asta?

Răspuns: Separarea omului de sistemul general este pedeapsa karet.

Întrebare: Ce înseamnă „sentința cu moartea”? De ce adoptă sistemul o asemenea pedeapsă?

Răspuns: Pedeapsa cu moartea poate fi numai asupra unei dorințe egoiste, ca o persoană care este tratată cu chimioterapie sau cu radiația care ucide în interiorul ei o tumoare canceroasă. Adică pedeapsa cu moartea este făcută numai pentru tumoare. În sistemul general asemenea pedepse există numai în egoism.

Întregul sistem de recompensă și pedeapsă este numai față de egoismul omului. Egoismul poate primi o pedeapsă și chiar o pedeapsă cu moartea și, în același timp, omul începe să trăiască precum o parte integrală a sistemului.

Din emisiunea de pe KabTV „O viata noua” 2/2/2017

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed