Rolul femeii în dezvoltarea spirituală a umanității

Intrebare: Care este rolul femeii in punctele critice din istoria omenirii?

Raspuns: Toate punctele critice si de cotitura din istoria omenirii, chiar din timpurile stravechi pana in prezent, au avut factorul cel mai crucial ca fiind femeile. Prima mare femeie a fost Eva si, multumita ei, forta egoista care dezvolta lumea a fost revelata. Hip hip ura pentru matriarhatul nostru comun.

Urmatoare mare femeie a fost Sara. Si, de fapt, multumita ei, Avraam s-a dezvoltat atunci cand Creatorul i-a spus :”Asculta ce iti spune Sara.” De fapt, toti marii barbati au fost atat de mandri pentru ca si-au ascultat sotiile. Asta este adevarul.

Apoi primul fiu nascut al Avraam, Ismael s-a desprins din ramura lui. A fost profetul musulamn si liderul natiunii arabe. El a devenit mare datorita mamei sale, cea care a fost concubina lui Avraam, iar Avraam l-a binecuvantat.

Urmatoarele in matriarhat au fost Rebeca, Leea si Rachela care si-au condus sotii lor, Isaac si Iacob. Iacob si-a primit drepturile din nastere multumita eforturilor mamei sale.

Ar fi putut copii lui Isarel sa intre in Egipt fara ajutorul sotiei lui Potifar, ministrul Faraonului, daca nu ar fi incercat ea sa il seduca pe Iosif si nu l-ar fi inchis astfel in temnita din care a fost eliberat ca un erou? Multumita sorei Miriam, Moise a ajuns in palatul Faraonului, unde fiica Faraonului, Batya l-a crescut. Si cand a trait cu Jetro, Moise s-a casatorit cu Tzipora, fiind ghidat de ea, i-a nascut copiii si l-a trimis inapoi in Egipt, spunandu-I ca trebuie sa se intoarca la poporul lui.

In timpul exodului din Egipt, femeile au spijinit barbatii si au fost inspiratia lor prin cantecele lor. I-au obligat sa stabileasca bune relatii unii cu altii. Ele au inconjurat barbatii la Muntele Sinai si i-au presat sa descopere Creatorul. Cu Creatorul in mijloc si cu femeile din spate a fost imposibil sa nu se primeasca Tora.

Cand poporul Israel a intrat in tara Israel, femei profet au aparut si au ajuns sa conduca natiunea. Dar ele au fost un atfel de profeti decat au fost Sara, Rebeca, Leea si Rachela. Ele au fost pe un nivel spiritual mult mai inalt decat barbatii. Barbatii invatati cu barbile albe obisnuiau sa vina la ele pentru sfaturi spirituale interne.

Vedem acelasi lucruri cand poprul a fost in cel de-al doilea exil, in Babylon, cand regina Ester a controlat lucrurile in secret si subconstiet. Cuvantul Ester se trage din cuvantul ebraic “Histara” –ascundere, acesta fiind motivul pentru care marea carte a exodului din babilon se numeste Cartea lui Ester (revelarea ascunderii).

Dinastia Israel s-a format datorita lui Ruth care apartinea altei natiuni si s-a alaturat natiunii Israel spunand: “asta va deveni natiunea mea”. Ea a fost stra-bunica a marelui rege evreu, Regele David. In Israel, monarhia nu a fost mostenita ca il alte natiuni, ci regele era incoronat in functie de nivelul sau spiritual. Prin urmare, Ruth poate fi numita mama dinastiei care s-a aflat la cel mai inalt nivel spiritual.

Regele David a atins nivele inalte si a fost cel mai mare lider spiritual din lumea noastra multumita lagaturilor sale cu o femeie speciala, Bat Sheba, cu ajutorul careia a urcat la nivelul urmator. Marea sa realizare si veneratia fata de Creator sunt exprimate in cartea Psalmilor, pe care intreaga omenire o pomeneste pana in zilele noastre.

Din lectia de Cabala in limba rusa din 29.05.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed