Rușine distructivă și rușine constructivă

60.01Comentariu: Ruşinea și vinovăția sunt sentimente direct legate de normele sociale. Pe măsură ce normele se schimbă, rușinea și vinovăția se schimbă. Ceea ce odinioară era rușinos astăzi nu este considerat așa. Rușinea totuși, este rezultatul incongruenței cu idealul. Auto-condamnarea este o formă distructivă de rușine, este o auto-condamnare constantă.

Răspunsul meu: Este corect. De ce se simte o persoană rușinată? Ca urmare a auto condamnării.

Întrebare: Pentru ce se condamnă?

Răspuns: Pentru totul. De aceea există un sentiment de rușine: „De ce sunt eu așa? Ce este în neregulă cu mine?” Și așa mai departe .

Întrebare: Se simte bine sau rău și acest lucru ar trebui îndepărtat?

Răspuns: Ar trebui să aibă un scop precis. Atunci nu va exista nici un sentiment de rușine și va fi o muncă serioasă .

Întrebare: Ar trebui să existe sau nu un sentiment de rușine?

Răspuns: Sentimentul de rușine pentru faptul că nu ai avut timp să te corectezi în ceva mai potrivit, mai bun și așa mai departe.

Întrebare: Deci, trebuie să văd ceva bun în fața mea pentru a simți rușine? Nu văd nimic prea bun în jurul meu. Trebuie să existe un ideal în fața mea. Astăzi nu există idealuri. Vorbesc despre o persoană obișnuită.

Răspuns: Nu, nu este vorba ca tu să vezi idealul în cineva din fața ta. Cert este că te-ai vedea puțin mai bine, puțin mai bine decât tu din acest moment.

Întrebare: De unde începe punctul de rușine – din ce moment? Trebuie să văd ceva bun și să simt că nu sunt așa?

Răspuns: Punctul de rușine începe din momentul în care te studiezi pe tine însuți și realizezi că trebuie să fii puțin mai bun și comparând această imagine — de a fi mai bun decât tine însuți — rușinea apare din diferența dintre ele.

Întrebare: De unde pot obține această imagine?

Răspuns: O putem obține doar dacă studiem știința Cabala. Ne va spune ce înseamnă să fii drept și, pe baza acestui lucru, vom vedea cât de mult nu suntem la acest nivel și ne va fi rușine.

Întrebare: Ce este o persoană dreaptă din punctul de vedere al Cabalei?

Răspuns: O persoană dreaptă este cea care justifică acțiunea Creatorului asupra sa. În toate. Și apoi, înțelegând că nu sunt așa, îmi este rușine.

Întrebare: Atunci sunt două rușini. Rușinea trăită de o persoană obișnuită, în viața noastră, este o adevărată rușine?

Răspuns: Este o chestiune diferită. Este păcat că am fost prins furând și așa mai departe.

Întrebare: Ai numi asta rușine, faptul că am fost prins?

Răspuns: Desigur. Sunt mulți oameni care roșesc în felul acesta. Și dacă nu ar fi prinși, s-ar simți mândri.

Întrebare:: Dar nu este aceeași rușine despre care vorbiți tot timpul?

Răspuns: Nu. Vorbesc doar despre rușinea care apare la o persoană care se simte cu un grad mai mic decât ar fi trebuit să fie. Adică un grad mai mic decât cei drepți. Și trebuie să se apropie tot timpul de această stare a drepților.

Întrebare: Rușine în lumea noastră, rușinea obișnuită când o persoană se înroșește că a fost prins furând, această rușine duce la acea altă rușine sau este un pas către ea? Sau ne este dată intenționat în această lume până la urmă?

Răspuns: Sunt interconectate, dar este foarte complicat.

Ar trebui să încercăm să facem ceea ce ni se dezvăluie.

Întrebare: Și când un părinte îi spune unui copil: „Ar trebui să-ți fie rușine de ceea ce ai făcut”, de unde vine asta?

Răspuns: El trebuie să plece de la faptul că copilul va discerne corect între ceea ce se dorește și ceea ce este de fapt acolo.

Și când un copil înțelege această diferență, îi este rușine că nu este în cea mai bună stare în care ar putea fi și atunci apare în el acest sentiment care poate fi numit rușine.

KabTV “Ştiri cu Dr. Michael Laitman”18.08.2022

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: