Ruşinea – ajutor în corecţie

Baal HaSulam, Talmud Eser Sefirot, partea 1, “Histaklut Pnimit”: Există un defect al ruşinii în orice cadou gratuit. Pentru a cruţa Neshamot de acest defect, El a creat această lume unde este munca. Prin urmare, ei se vor bucura de munca lor, deoarece îşi iau plata de la Întreg, în schimbul muncii lor şi, prin urmare, sunt cruţaţi de acest defect al ruşinii.

Întrebare: Deci această lume a fost creată pentru a nu suferi din ruşine?

Răspuns: Nu. Doar pare aşa la prima vedere.

Nimic nu a fost creat în zadar. Dacă ruşinea este creată, ea nu este pentru a nu suferi din cauza ei, ci ca să o folosim pentru a realiza anumite nivele spirituale, pentru a schimba ruşinea într-o componentă pozitivă şi pentru a merge înainte cu ajutorul ei. Prin urmare eu trebuie să dezvolt ruşinea, s-o cultiv şi s-o folosesc cu o dorinţă şi mai mare.

Diferite variaţii ale simţului ruşinii mă vor ajuta să înţeleg unde mă aflu în sistemul spiritual şi cum să fiu mai pe de-a întregul asociat cu ea.

Până la urmă, nuanţele diferite de simţire a ruşinii din respingere, din lipsa conexiunii, instalându-ne între noi, din toate lucrurile spre care ne împinge egoismul nostru, făcând mici cruzimi, mă vor ajuta să corectez toate acestea. Dacă nu ar fi fost ruşinea, eu nu aş fi simţit nimic din toate acestea şi m-aş fi bucurat de tot fără o senzaţie a conştiinţei.

Care este diferenţa dintre o persoană nepoliticoasă şi una inteligentă? Este în faptul că cel nepoliticos nu simte ruşinea; este ascunsă în el foarte adânc şi, prin urmare, se bucura de tot în mod absolut și fără nicio grijă, fără niciun junghi în conştiinţă. Iar un om mai sensibil, mai inteligent, se simte ruşinat că îşi foloseşte egoismul, cel puţin în văzul celorlalţi şi, prin urmare, îl ascunde, încearcă să îl aline.

Întrebare: Deci ruşinea noastră pământeană poate să fie comparată cu ruşinea spirituală?

Răspuns: Da, ruşinea noastă pământeană ne poate ajuta să sortăm ruşinea spirituală, dar noi nu o folosim corect. Omul are nevoie de ruşine. Cu cât este mai multă ruşine, cu atât este mai bine. Dacă eu sunt profund ruşinat, asta va duce foarte rapid la corecţie.

Aceasta este o pârghie foarte serioasă. Nu există nimic altceva împotriva egoismului nostru – numai atunci începe omul să-şi simtă insignifianţa şi imperfecţiunea. Asta se numeşte ruşine!

Din lecţia de Cabala în limba rusă 4/22/18

One Comment

  1. Interesant

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: