Să înţelegem un cabalist

Tora, Deuteronomul, „Ekev”, 10:03 – 10:05: Am făcut atunci un chivot din lemn de salcâm, am cioplit două table de piatră, ca şi cele dintâi, şi m-am suit în munte cu cele două table în mâinile mele. Iar El a scris pe table, cum fusese scris şi pe cele dintâi, cele zece porunci pe care vi le spusese Domnul pe munte din mijlocul focului, în ziua adunării, şi mi le-a dat Domnul mie; ar eu m-am întors şi m-am pogorât din munte şi am pus tablele în chivotul pe care-l făcusem, ca să stea acolo, cum îmi poruncise Domnul.

Aici se vorbeşte despre aceleaşi Zece Porunci, dar la un nivel total diferit. Este ca şi cum s-ar spune aceleaşi cuvinte unui copil, unui adolescent şi unui adult, dar fiecare dintre ei va înţelege în mod diferit şi le vor accepta şi implementa în moduri diferite.

Aceste porunci sunt menite pentru generaţii diferite, de aceea sunt diferite. Exact aşa trebuie să aibă loc acest proces şi aşa s-a întâmplat cu ambele Temple, atunci când Rabi Akiva a râs la distrugerea Primului Templu şi a spus: „Acum am încredere că exact aşa se va întâmpla”

Întrebare: Dar cum a fost pentru oamenii care au văzut tragedia şi se uitau la el? Liderul generaţie a râs în momentul în care toţi ceilalţi plângeau.

Răspuns: Sunt două niveluri de realizare. Problema este că oamenii nu îi înţeleg pe Cabalişti. Pentru a-i înţelege, omul trebuie să se ridice la nivelul lor. Nu există altă cale. De fapt, este spus, „cel ce îşi înmulţeşte ştiinţa îşi sporeşte suferinţa.” (Ecleziastul 1:18). Astfel, un Cabalist este cel care îşi face griji mai mult decât alţii, dar pe de altă parte el se şi bucură.

Întrebare: Dacă o generaţie nu înţelege un Cabalist, ce se aştepta Baal HaSulam când a scris articolele sale?
Răspuns: Problema este că trebuie să existe un anumit feedback de la o generaţie şi nu a fost niciunul. Un Cabalist munceşte în principal atunci când primeşte o anumită sarcină de sus.

Baal HaSulam nu a muncit pentru ultima generaţie, cu toate că a scris un pic despre ea. El a trăit într-un timp foarte dificil, în timpul creării Statului Israel, celui de al doilea război mondial, al Holocaustului şi morţii evreilor. A muncit în special pentru a accepta şi a forma oamenii spiritul în momentul în care a trăit în Israel şi pentru a pune baza ultimei generaţii.

Din emisiunea de pe Kab TV Secretele Cărţii Eterne din 16.05.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: