Sălbaticii cu bomba nucleară în mână

Criza globala arata ca evolutia umanitatii este la capatul drumului si ca nimeni nu mai are o strategie clara pentru viitoarea dezvoltare.

Daca urmam aceeasi directie, vom face si mai multe greseli. De aceea, s-a revelat programul de iesire din criza, prin educatia integrala, oferit de intelepciunea Cabala.

De fapt, este o criza a naturii umane in sine si nu o anumita ordine sociala, asa cum a fost in trecut, cand a fost nevoie de mai multa democratie, liberalism sau socialism.

Acum a devenit clar ca toate aceste forme sociale nu difera prea mult intre ele, pentru ca toate au fost fondate pe egoism. Singura cale de a iesi din criza este prin corectarea egoismului, prin mijloacele educatiei integrale.

Intrebare: Dar si regimurile democratice au invatat lumea ce inseamna valorile liberalismului si ale democratiei, nu-i asa?

Raspuns: Este adevarat, dar din pacate au fost doar cuvinte frumoase, fara sa fie urmate de actiuni concrete. Daca democratia si liberalismul sunt construite pe egoismul uman necorectat sau needucat, totul devine permisiv. Persoana simte ca poate face orice doreste, fara sa aiba nicio responsabilitate.

In sensul modern, liberalismul inseamna ca pot actiona cum poftesc, fara a tine cont de cineva, fie ea societate, familie, stat sau lumea in sine. In felul lor, democratia si liberalismul sunt calitati minunate, dar cand sunt imbinate cu egoul uman devin distructive.

Vedem consecintele lor in lumea moderna care se bazeaza pe metode atat democratice, cat si sociale si care, ca rezultat, s-au finalizat printr-o permisivitate completa.

In ultimii treizeci–patruzeci de ani s-au distrus toate conventiile sociale si s-a ajuns la haos. Este imposibil sa gasesti o tara care sa-si fi pastrat ordinea si care sa poata fi guvernata eficient. In mod evident, umanitatea nu poate exista in felul acesta.

Din aceasta cauza criza este o consecinta a liberalismului si a democratiei scapate de sub control. In principiu sunt minunate, dar trebuie sa vedem cum sunt ambalate. Daca sunt imbracate in ego-ul uman, se ajunge la revelarea distrugerii.

Intrebare: In trecut au fost multe incercari de a educa lumea, dar care au sfarsit in esecuri. Nu este deja clar ca nu putem schimba natura umana?

Raspuns: Este adevarat ca in ultima suta de ani umanitatea si-a pierdut speranta in a educa fiinta umana. Lumea nu stie cum sa educe fiinta umana si nu vede niciun rezultat pozitiv in educatie. Prin urmare, in loc de educatie, am ajuns sa ne angajam in adunarea de cunostinte, sa invatam lumea cum sa scrie si sa citeasca si sa le oferim abilitari profesionale pentru a deveni buni muncitori, ingineri sau doctori.

Dar nu ne gandim cum sa educam un Om. Ne ingrijim doar cum sa oferim omului o profesie, pentru a putea sa-si formeze o familie, sa dea nastere unui copil, pe care sa-l creasca in acelasi mod in care a fost si el crescut, fara o educatie adevarata. Vedem problemele care apar intre parinti si copi si prapastia dintre generatii. Fiecare generatie se afunda mai mult si mai mult.

Umanitatea  trebuie sa se educe, asta fiind singurul lucru care ne lipseste. Totul este din abundenta, atat raul, cat si binele, pe de o parte cu armele nucleare in mana si cu cele mai puternice surse de energie si a tehnologiei celei mai inalte pe de alta parte. In cativa ani oamenii vor putea fi complet inlocuiti la locul de munca de roboti. Dar daca acestia nu au cu ce sa se ocupe, vor incepe efectiv sa se omoare intre ei.

Omul este obisnuit sa se trezeasca dimineata pentru a pleca la serviciu, sa vina seara acasa obosit si sa se uite la TV, apoi sa se bage in pat pentru a se odihni, pentru a relua dimineata drumul spre munca. Asta este considerata viata normala. Animalul se simte la locul său când are obligatii si se extenueaza indeplinindu-le.

Si, din contra, daca omul este lasat de capul sau, de dimineata pana seara, fara obligatii, nu isi va aranja niciodata viata intr-un mod corespunzator. La urma urmei, egoul nostru este baza a tot, astfel incat omul va sfarsi prin a face tot raul posibil. Umanitatea va iesi din toate limitele unei vieti normale in toate directiile si se va adanci in toate viciile.

Vedem exemplul oraselor Americii care si-au pierdut industriile, unde oamenii nu lucreaza deja de ani buni. Este periculos chiar sa si intri in asemenea orase. Calitatea vietii este atat de scazuta acolo, incat poti cumpara o casa cu cateva mii de dolari, pentru ca nimeni nu vrea sa locuiasca acolo.

Din toatea acestea devine clar de ce educatia integrala este esentiala. La urma urmei, fara ea, in cativa ani, vom deveni niste salbatici cu o arma nucleara in mana.

Din partea a doua a lectiei de Cabala din 25.01.2017

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: