Sărbători spirituale, Partea 6

De la Iom Kipur la Hanuka

Întrebare: În timpul Iom Kipur (Ziua ispășirii) omul face restricție la toate dorințele lui deoarece el vrea să devină similar cu Creatorul și să nu primească nimic. Apoi, omul corectează toate cele șapte tipuri de dorințe și în a opta zi primește Tora, Lumina. Apoi vine Hanuka. Ce simbolizează această sărbătoare?

Răspuns: Hanuka simbolizează corectarea unui om la starea în care el atinge calitatea Bina, calitatea dăruirii complete. De la Malhut, se ridică spre Sfira de Bina, unde el este complet dăruitor și nu are nevoie să primească nimic.

Întrebare: Înseamnă că omul a corectat deja cel șapte prime Sfirot din timpul Sukot și acum a urcat la Bina?

Răspuns: Nu. Toate sunt corecții nominale, private, nu la capacitate maximă. După toate sărbătorile, doar primind Tora (Lumina Superioară), omul începe să se corecteze.

Până la sfârșitul Sukot, până la Șmini Ațeret, oomul nu este corectat cu adevărat. El a făcut toate lucrările pregătitoare pentru a atrage Lumina Superioară asupra propriei persoane.

Începând de la sfârșitul sărbătorii de Sukot, de la Șmini Ațeret până la Hanuka, omul se corectează în calitatea Binei, în calitatea dăruirii.

Întrebare: Hanuka reprezintă un eveniment istoric care a avut loc în secolul al II-lea î.Hr.: un conflict ideologic între macabei și greci. Potrivit Cabalei, grecii reprezintă dorințele noastre egoiste, iar macabeii reprezintă dorințele noastre altruiste.

Cel mai interesant este miracolul care s-a întâmplat în timpul Hanuka. Care este acesta?

Răspuns: Macabeii au găsit un mic borcan cu sigiliul Marelui Preot (Cohen), care conținea uleiul folosit de obicei în Templu. Din acest ulei au aprins o lampă și ea a ars toate cele șapte zile de Hanuka.

Acesta este considerat miracolul de Hanuka și reprezintă faptul că dacă o persoană se pregătește corect de jos și este gata să fie atât uleiul, cât și fitilul, atunci Creatorul corectează complet persoana, iar aceasta ajunge la corectarea completă în Lumina Superioară din Bina, ceea ce înseamnă că ea se ridică la nivelul dăruirii complete.

Întrebare: Înseamnă că o candelă, un fitil și uleiul simbolizează anumite acțiuni pe care un cabalist le face cu dorințele sale?

Răspuns: Da. Și Hanuka în sine este „Hanu-Koh” (oprește aici), când o persoană termină să se corecteze în calitatea de dăruire și trece la gradul următor, la corectarea calității de primire de dragul dăruirii.

Din KabTv „Fundamentele Cabalei” 29/01/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed