Secolul 21: Privind la rădăcina problemei

115.06Întrebare: Cartea 21 a lui Yuval Noah Harari  din Lecții pentru secolul 21 vorbește despre provocările cu care se va confrunta omenirea în anii următori.

Descrie acest secol ca fiind în viitor cu șomaj în masă, provocări tehnologice, politice și de mediu, arme nucleare, o schimbare de valori, o eră a necredinței sau o epocă de post-adevăr, războaie în masă, o schimbare în educație și dezorientare constantă.

Autorul consideră că, credințele anterioare pe care s-a bazat lumea până de curând, s-au prăbușit deja, dar nu a apărut încă nimic care să le înlocuiască. Nu înțelegem unde să ne îndreptăm, ce să facem, ce abilități să dobândim. Unde poate duce asta?

Răspuns: Nu consider aceste provocări o amenințare directă pentru umanitate, deoarece se confruntă cu un scop comun mai serios: să ne ridicăm deasupra naturii noastre, care ne distruge în mod constant.

În secolul al XX-lea, am trecut prin tot felul de revoluții tehnice și tehnologice și două războaie mondiale, dar acest lucru nu ne salvează. Am ajuns la computerizare și la descoperiri tehnologice, dar chiar și acest lucru este dăunător pentru noi. Vedem că egoismul nostru pur și simplu ucide umanitatea, crește noi elite iar ele, ca o hidră, devorează tot ceea ce este în jur.

Prin urmare, trebuie să privim la rădăcina problemei. Putem schimba socialul, politicul, indiferent ce tehnologie, de o mie de ori, dar după o anumită speranță pentru un fel de „panaceu”, ne găsim din nou învinși, deoarece egoismul nostru, ca un „șarpe”, cucerește totul și ne lasă cu nimic…

Prin urmare, toate tehnologiile și progresele din orice domeniu ne vor duce în continuare la dezamăgire în dezvoltarea noastră. Părea că putem face omenirea să fie fericită, demnă de roadele dezvoltării noastre, dar vedem că, dimpotrivă, se simte căzând din ce în ce mai adânc, flămândă, dezmembrată pe nedrept în țări, națiuni și clase. Drept urmare, ne găsim din nou în fața unei mari deziluzii.

Prin urmare, trebuie să luăm scopul nostru principal, natura egoistă a omului și să vedem cum îl putem corecta. Fără aceasta, toate principiile sau cauzele nenorocirilor noastre nu vor duce la nimic. Trebuie să privim chiar la rădăcină.

Din conversația pe tema „Provocările secolului XXI. Introducere ”24.04.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: