Secretele cărţilor sacre

Întrebare: Cum este posibil să înţelegem care sunt secretele Torei?

Răspuns: Dacă vrei să înţelegi ce spune Tora, trebuie să începi să studiezi înţelepciunea Cabala. Înţelepciunea Cabala te învaţă metoda necesară studierii cărţilor sfinte. Ele se numesc „sfinte” pentru că au fost scrise de la nivelul lumii superioare, spirituale.

Deci, pentru a le înţelege, trebuie să învăţăm un limbaj special şi anumite concepte, pentru a ştii ce înseamnă cuvintele „Adam” (Om), „suflet”.

După aceea, orice cuvânt şi orice propoziţie din Tora vor arăta complet diferit. Se sune că „Tora vorbeşte în limbajul omului” (Sifre Bamidbar 112), ceea ce însemnă „limbajul ramurilor”. Foloseşte cuvinte din această lume, dar este îndreptat către rădăcina a tot ceea ce se întâmplă, adică forţa care activează în lumea superioară.

Tora se numeşte sacră, dar în lumea noastră nu este nimic sacru. Sacru înseamnă separat de lumea noastră. Deci, în timpul unei nunţii, mirele îi spune miresei: „Iată! Eşti o sfântă pentru mine”, adică se distinge din întreaga lume şi este relevantă numai lui. În acest sens, Tora este şi ea numită sacră, sfântă, pentru că este relevantă numai lumii superioare.

Asta înseamnă că, mai întâi trebuie să învăţăm limbajul în care este scrisă Tora. Apoi vom înţelege toate poveştile ei şi vom vedea că nu sunt doar legende sau istorie. Este un ghid special care ne îndreaptă către perceperea corectă a realităţii. Tora nu vorbeşte despre evenimente din trecut ci despre forţe care acţionează acum asupra noastră.

Din programul de radio israelian 103 FM din 16.08.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: