Semnificatia Sarbatorii Tu B’Shevat

Intrebare: Care este semnificatia sarbatorii Tu B’Shevat?

Raspuns: Semnificatia sarbatorii este bunavointa fata de un copac.

Imediat se ridica intrebarea: cum se poate venera un copac, pana la urma asta nu este idolatrie? Nu. Copacul simbolizeaza viata relativ la pamant, pe care il binecuvantam si il salutam.

Dupa ce natura minerala a umplut intregul univers, natura vegetala a inceput sa se dezvolte pe Pamant, care este o forma de viata complet noua, deoarece in interiorul ei se afla o scanteie a Creatorului. Prin urmare viata vegetala ne atrage.

Apoi, gradual a inceput sa se dezvolte in ea viata animala. Stagiul de tranzitie dintre nivelele mineral si vegetal este coralul: intre viata vegetala si animala, o creatura numita “un caine al campului” care se hraneste din pamant, insa corpul sau se comporta ca al unui animal; intre starea animala si om, maimuta. Acestea sunt mentionate in cartile Cabaliste antice.

Noul an al copacilor marcheaza trezirea la viata si simbolizeaza trezirea unei persoane pentru a obtine scopul vietii lui.

Este scris in Tora “omul este ca un copac pe camp” deoarece copacul are o structura interioara care se hraneste din pamant si se intinde in sus, spre soare. Insa cea mai importanta parte este fructul lui. In general, orice planta, tot ce iese din pamant, ne hraneste si este baza vietii materiale a oamenilor.

Dezvoltarea noastra spirituala ar loc conform principiului ca in tot felul de actiuni umane, omul lucreaza cu ele ca un copac. Nu este la intamplare ca cea mai importanta munca fundamentala a marelui Cabalist Ari este denumita Copacul Vietii.

Profesorul meu Rabash sarbatorea aceasta zi intr-un mod special. Foarte multi oameni se adunau, mesele erau acoperite cu bunatati, nu doar cu fructele copacilor, ci de asemenea si cu fructe direct din pamant. Fructele reprezinta o persoana care a ajuns la scopul sau, adica sa devina similar Creatorului, sa ajunga la nivelul Lui. Vrem sa dobandim asta. In principiu, toata lumea si-ar dori asta daca ar intelege cat de dulce este acest fruct, aceasta existenta eterna, perfecta in dobandirea absoluta  fara restrictii sau probleme.

Fie daca ne dorim asta sau nu, noi oricum ne apropiem de asta. Cu toate acestea, Cabala ne poate accelera calea daca o folosim corect. Altfel va trebui sa avansam in modul in care o facem acum, cu ajutorul loviturilor neplacute de la natura care ne impinge inainte.

In princiupiu inaintea noastra se afla un viitor minunat si sper ca aceeasi dulceata pe care o simtim din fructele bune ale pamantului si plantelor sa o simtim din implinirea sufletului nostru.

Esti invitat sa incerci aceasta stare speciala, sa gusti adevaratul fruct al vietii, pe care Intelepciunea Cabala ni-l ofera.

Mult noroc si toate cele bune!

Din emisiuinea de pe KabTV “Stiri cu Michael Laitman” 2/6/17

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: