Sfarsitul erei banilor, partea a doua

Intrebare: Americanii au reusit sa cultive patriotismul si mandria nationala intre cetateni. De ce nu s-a intamplat si asta si in Europa, din momentul in care a fost creata Piata Comuna ?

Raspuns: Este evident. In SUA exista o singura armata, o singura politie, un Capitoliu si o singura Casa Alba. Si, desi fiecare stat are legile si admnistratia sa, este doar o divizare municipala. America este o singura tara cu o imagine complet diferita in comparatie cu Europa.

In Uniunea Europeana sunte treizeci de limbi, treizeci de tari, trezeci de culturi diferite si chiar credinte religioase diferite care s-au luptat intre ele de-a lungul istorie. Fiecare tara are de revendicat vecinilor ceva legat de linia de granita. Prin urmare, nu poate exista o unitate intre ele, asa cum este in SUA.

In SUA a fost adoptat un singur principiu : banii si libertatea sectorului economic. Atat timp cat actionezi in cadrul legal, faci ceea ce doresti, iar apoi vei fi evaluat in funtie de suma de bani pe care o ai conturile bancare.

Egosimul infloreste daca este lasat sa lucreze liber. El poate fi masurat in aceste unitati de masura. Cat de mult cantaresti ? Doar o suta de dolari ? Iar daca el catareste o suta de milioane de dolari, atunci el este o persoana respectata. Astfel se ofera o imagine clara, iar intregul sistem functioneaza fara probleme.

Toata lumea este evaluata in felul acesta, orice ar fi : muzician, scriitor sau profesor. Primul lucru care este intrebat este cat valoreaza, asta inseamna cati bani are in conturile bancare. Iar asta determina totul.

In Europa totul este in ceata, deoarece europenii pretuiesc cultura, educatia si idealurile revolutiei franceze, valori care nu pot fi masurate in bani. Europenii le pastreaza si le pretuiesc. Pe de o parte, asta este bine. Dar, pe de alta parte, acestea nu sunt principii egoiste clare care pot conduce la un numitor comun la care sa adere toate tarile.

Un standard de masurare pentru toti este necesar, dar acesta nu exista. Pentru francez este vinul francez, pentru belgian este pestele uscat, pentru german este berea – acestea fiind mult mai importante decat intreaga Europa. Nu au existat asemenea diferente in America, astfel fiind mai usor de unit oamenii care au putut ajunge mai bogati, oferindu-si in acest fel o viata mai buna. In Europa nu exista asemenea principii simple, ea fiind divizata intr-un numar mare de valori diferite.

Nu exista un standard unic, nu exista un numitor comun intre tari si, prin urmare, nu se pot uni. Numitorul comun nu este foarte simplu – acel ceva comun intre noi toti, intre tine si mine, intre tine si el. Trebuie sa facem un fel de nivelare intre noi toti, dar in Europa asta nu va functiona. Este imposibil de unit chiar si in conformitate cu principiile Americane : sa se ajunga astfel  la Statele Unite ale Europei.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala din  8/8/16, Scrierile lui  Baal HaSulam

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed