Situația din Israel: De la anticul Babilon la lumea de astăzi

Întrebare: Weekend-ul a fost relativ liniștit, am crezut cu toții că situația s-a liniștit și iată că astăzi, duminică, s-a petrecut un nou act terorist în stația centrală de autobuze din Beer Sheva. Când se vor sfârși toate aceste acte?

RăspunsSituația nu se va îmbunătăți ci din contră, va deveni mult mai rea. Problema constă în faptul că nu a fost rezolvată cauza tuturor acestor evenimente. Acum câteva zile Ynet a publicat articolul meu, „Cine se găsește în spatele situației din Israel?” în care am explicat din nou cum trebuie să rezolvăm această situație, ridicându-ne peste evenimente, calmând situația treptat și câștigând controlul asupra ei.

Motivul pentru care au loc toate aceste evenimente este neschimbat: lipsa de conexiune și unitate dintre noi influențează stabilitatea tuturor părților naturii. Înțelepciunea Cabalei explică faptul că noi influențăm întreaga natură: fie că este vorba despre un țunami, o erupție vulcanică sau un uragan, noi suntem cei care generăm toată această instabilitate.

De fapt, putem influența toate nivelurile naturii – inanimat, vegetal, animal și uman – doar prin unitatea noastră, încurajând oamenii să se unească și să se conecteze prin contribuția reciprocă și grija față de ceilalți. Poporul lui Israel este acela care poate face acest lucru.

Au fost scrise multe articole și cărți cu acest subiect, pe care am încercat să-l explic în articolul meu, folosind scrierile lui Rav Abraham Issac HaCohen Kook, Baal HaSulam, citate din Talmudul Babilonian și alte surse familiare poporului israelian din toate generațiile. Toate aceste scrieri afirmă la unison că doar unitatea dintre noi este aceea care va aduce bunăstarea întregului popor al lui Israel, pe când lipsa unității va provoca toate relele.

Întrebare: Ce legătură există între unitatea dintre oamenii lui Israel și starea de bine sau de rău din întreaga lume?

Răspuns: Sursele menționează că în momentul în care în Babilon au apărut problemele, neliniștea, răscoalele și conflictele, Abraham s-a gândit: „Ce li s-a întâmplat acestor oameni, de obicei pașnici?” Din dorința de a înțelege ce s-a petrecut în cadrul naturii umane și în lume, el a descoperit că la baza tuturor acestor fenomene se găsește o singură motivație – eul nostru, care creștea în fiecare om și în toți la un loc. Este posibilă potolirea tuturor acestor probleme doar prin conexiunea și unitatea mai presus de egoism.

Eul crește continuu, îndepărtându-ne unii de ceilalți și creând tot mai multă tensiune între noi. Aceasta este legea și este imposibil de oprit.

Putem vedea că acesta este adevărul căci, pe tot parcursul istoriei umanității, timp de mii de ani, eul a crescut tot mai mult; oamenii s-au depărtat din ce în ce mai mult unii de alții, în ciuda faptului că au devenit tot mai deștepți, mai înțelegători și mai sensibili, că și-au dezvoltat viața prin tehnologie, comerț și industrie. În același timp însă natura noastră s-a înrăutățit tot mai mult.

Soluția tuturor problemelor constă în crearea unor conexiuni bune, minunate între oameni. Abraham a început acest proces și, așa cum a scris Maimonides, i s-au alăturat o mulțime de oameni, din care a creat un grup care trebuia să fie implicat în menținerea conexiunii și unității între ei.

Acest grup a devenit poporul lui Israel, un popor fondat pe baza unui principiu ideologic și născut în urma acordului social dintre un număr mare de oameni, complet străini unii față de ceilalți. Așa încât ne simțim acum cu totul înstrăinați și divizați între noi, atâta timp cât nu lucrăm la unitatea dintre noi.

Abraham a înțeles că, dacă vor începe să se conecteze între ei, îi vor influența pe toți ceilalți babilonieni. Dar ei nu au reușit în demersul lor pentru că Nimrod, regele Babilonului, a fost împotriva lor. El a considerat că locuitorii Babilonului ar trebui să se răzlețească și să se așeze pe toată suprafața pământului pentru a calma frământările, dar problema aceasta există până în ziua de azi. Există însă și înțelepciunea, metoda descoperită de tatăl nostru Abraham prin care se poate calma întreaga umanitate, aceasta fiind înțelepciunea Cabalei.

Din programul de radio israelian 103FM, 10/18/15

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed