Societatea pentru protecțía naturii sau sufletul?

Întrebare: Am trei copii, așa încât am foarte îngrijorat atunci când ați spus că generația noastră epuizează toate resursele naturale, fără să lase ceva pentru copiii noștri. Cum putem corecta această situație?

Răspuns: Familia noastră mare include șapte miliarde de oameni și trebuie să ne gândim la fiecare om atunci când ne îngrijorăm cu privire la ceea ce vom lăsa generației viitoare, nu doar la cei trei copiii ai tăi sau la nepoții noștri. Dar, între timp, văd că ne bucurăm de viață, consumând resurse vitale, fără să alocăm nici un gând sau părere de rău, fără să ne îngrijorăm de aceia care vor veni după noi. Este doar un exemplu de cât de orb este ego-ul nostru și de faptul că nu înțelege ce se întâmplă.

Dacă ne uităm la comportamentul tuturor țărilor și guvernelor, putem vedea că nici unul nu se gândește la viitor. Singura noastră dorință este de a pompa mai multe resurse din pământ, de a produce mai multe bunuri și apoi de a le arunca. Faptul că, în același timp, poluăm aerul și apa, nu ne oprește deloc. Am călătorit deseori în jurul lumii și am observat că mediul înconjurător este teribil de poluat, chiar și în țările care nu sunt industrializate. Cu greu mai găsești locuri care sunt încă naturale și curate, totul este otrăvit.

Acesta este un proces natural atâta vreme cât suntem conduși doar de forța ego-ului. Dacă nu există nici o altă forță care să contracareze ego-ul și anume forța dăruirii, care poate îl echilibra, acesta ne va ucide. Noi nu vom fi capabili să îl oprim. Doar cu un minut înaintea sfârșitului, neavând de ales, vom striga ”Ajutor!” și, atunci, vom fi salvați. Dar este mai bine să nu ajungem în această stare; este mai bine să diseminăm înțelepciunea Cabalei cât mai mult cu putință, înainte de a ajunge în această stare.

Trebuie să înțelegem că nu este de nici un ajutor să luptăm împotriva polării externe a naturii, sub forma unei societăți de protecție a naturii. Toate aceste probleme ecologice ne sunt date pentru a ne împinge în direcția corectării sufletului. Dacă rezolvăm doar îmbunătățirea mediului înconjurător, nu vom corecta nimic.

Astăzi, oamenii de știință încep să înțeleagă asta, spunând că, în situația în care vom începe să folosim surse de energie alternativă pentru a conserva mediul înconjurător, s-ar ajunge la consecințe neprevăzute. De exemplu, generatoarele care sunt operate de energia vântului și care sunt considerate a fi ecologice, au de fapt un impact puternic asupra încălzirii globale, astfel încât nu se justifică energia pe care o produc. În fapt, acestea împing aerul spre sol, cu o mare forță, provocând mai mult rău decât bine.

Aceasta este legea conservării energiei. Nu putem produce energie din nimic. Chiar dacă folosim energia solară și tot rezultă un impact negativ extraordinar, asupra pământului. Așadar nu putem acoperi întreaga planetă cu panouri solare, deoarece nu ne va ajuta la îmbunătățirea mediului înconjurător ci, de fapt, îl va strica.

În natură, totul este astfel orânduit, încât putem atinge starea de echilibru cu natura doar dacă avansăm spre scopul creației. Orice altceva am face, oricât de bun ar putea să pară, va provoca doar rău. Nu are importanță cât de mult vom încerca să protejăm natura, nimic nu va fi de ajutor.

Totul se întâmplă la o scară atât de mare, încât putem să încetăm să ne gândim la salvarea ecosistemului Pământului și a resurselor sale naturale, la eliminarea gunoaielor care îl contaminează, a plasticelor care umplu mările și oceanele, ci, mai degrabă, ar trebui să ne ocupăm doar de corectarea internă a noastră. Atunci, totul ar începe să funcționeze corect, deoarece nivelul superior corectează toate nivelurile inferioare.

În Cartea Zoharului și în articolul “Introducere în înțelepciunea Cabalei” de Baal HaSulam, se spune că totul depinde de corectarea omului, având în vedere că nivelurile naturale, neînsuflețit, vegetal și animal, se ridică și coboară împreună cu el, fără să aibă importanță singure. Așadar, protecția ecologiei nu ne va ajuta la nimic. Mai degrabă, principalul lucru este acela de a avea grijă de sufletul nostru.

Din Congresul de la New Jersey 5/09/12, Shamati  nr.25

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: