Standardul cu care să evaluăm o înțelepciune

Valoare oricărei înțelepciuni din lume este în conformitate cu scopurile pe care le atinge. Acesta este scopul către care țintesc toate încercările. Prin urmare, o înțelepciune fără un scop este de neconceput cu excepția bebelușilor care se joacă, și care pentru a-și petrece timpul vin doar cu acest scop, în raport cu principiile lor despre valori. Din acest motiv, înțelepciunea nu este evaluată prin puterea și competența sa ci în conformitate cu meritul scopului pe care îl produce.

Prin urmare consideri că orice înțelepciune externă este doar pentru scopuri corporale, care sigur dispar mâine sau poimâine. În acest caz, este suficient că subiectul să fie predicat.

Și deși înțelepciunea are multe avantaje pentru aceste subiecte, pentru orice ar fi, nu este deloc un element spiritual, dar am mai spus că este evaluată în funcție de scop, care este durabilitatea ei pentru eternitate. Iar dacă scopul este tranzitoriu și trecător, înțelepciunea se pierde odată cu el.

(Baal HaSulam, “Intelepciunea poporului Israel în comparație cu alte intelepciuni”)

În mod natural, universul cu legile sale, care pentru noi par de neclintit, are începutul și sfârșitul lui. Există un început, un mijloc, un vârf și un declin, reducție și extindere în dezvoltarea oricărui sistem dinamic.

Prin urmare, astăzi vedem că legile pe care le studiem și le considerăm absolute există doar în cadrul sinturilor noastre și doar prin modul în care ne afectează. Dacă simțurile noastre ar fi diferite, am fi putut atinge legi și conexiuni diferite.

Întrebare: Înseamnă asta că trebuie să te schimbi interior pentru a deveni un fizician? Am studiat cum lumea din jurul meu se schimbă și creează instrumentele necesare.

Răspuns: Per total, când studiez ceva în orice domeniu fixez un anumit parametru și continui să studiez cu acești parametri fixi.

La fel este și când suntem înghețați în simțul nostru egoist și îl folosim pentru a explora lumea. Prin urmare, ni se pare că nu există nimic altceva în afară de lumea pe care o vedem, dar uităm că percepem totul prin simțurile noastre care ne sunt inițial fixate de către natură.

Dacă am putea să le schimbăm, o știință total diferită ar apărea în baza noilor noastre simțuri. Aceste variabile schimbă dramatic toate legile deoarece se schimbă din legi absolute în legi relative. Se pare că la fiecare nivel intern și la fiecare schimbare internă este creată o știință total diferită, o stare diferită, o lume diferită. Asta este ce dobândește o persoană.

Conform Înțelepciunii Cabalei, când o persoană începe să se  schimbe, cele 125 de tipuri fixe modificate în interior devin 125 de tipuri de lumi, 125 de nivele sau adâncimi de dobândire, ceea ce înseamnă 125 de tipuri de știință.

Dar când atingi cel mai de sus nive,l toate celelalte realizări se unesc într-un singur tot care se numește lumea Ein Sof (Infinitul). Nu putem  înțelege asta încă, deoarece probabil traversăm o tranziție specială. Această tranziție este încă de neatins pentru noi.

Din lecția de Cabala în limba rusă din 26.02.2016

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: