Stralucire Din Viitor

Intrebare: Se spune ca in procesul educatiei integrale fiecare actiune ar trebui sa inceapa cu o imagine de ansamblu care sa aiba rolul unui scop. Nici cursul de psihologie nu reprezinta o exceptie. Deci, cu ce anume ar trebui sa incepem orice fel de activitate? Care este cea mai buna modalitate?

Raspuns: Este important sa stim ca aici nu este vorba doar despre un sfat ci de o necesitate fundamentala. O persoana ar trebui sa urmeze intotdeauna un scop si sa se concentreze asupra acestuia, astfel incat fiecare miscare, expresie, sau angajament in jocuri sau discutii, totul trebuie sa fie directionat catre acelasi scop.

Atunci atat el cat si ea vor tinde catre scop si vor dezvolta o dorinta puternica pentru acesta. Persoana va vedea ca totul trebuie sa vizeze realizarea scopului. Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, deoarece exista un singur camp unificat in natura in care noi toti suntem interconectati, atunci cand ne stabilim un anumit obiectiv pentru noi insine si ne imaginam starea noastra viitoare, noi chemam asupra noastra fortele de „atractie” ale acestei viitoare stari, forte care ne stimuleaza sa inaintam. Este ca si cum aceste forte apar din obiectul la care aspiram si actioneaza asupra noastra.

Acesta este un fenomen pur psihologic: Noi intelegem ca in general, acesta nu exista. Este posibil ca insasi notiunea noastra despre viitor sa nu corespunda imaginii sale actuale: Pe masura ce avansam noi ne schimbam in mod reptat si, in consecinta, se schimba si imaginea noastra despre viitor.

In mod similar noi spunem copilului:” Vei creste si vei deveni asa sau asa- continua sa studiezi. Vei vedea ce se va intampla.” Copilul incepe sa creasca si incepe sa inteleaga ca, desi initial isi imagina ca este soferul unei enorme basculante, acum isi doreste altceva. Noi ii infatisam anumite imagini ale viitorului astfel incat copilul sa le dezvolte in diferite scopuri diferite, mult mai inalte. 

In mod similar, noi trebuie sa ne inchipuim in mod constant aceasta imagine catre care noi, ca un copil, trebuie sa crestem astfel incat aceasta imagine sa ne determine sa inaintam. Atunci nu vom mai fi impinsi de la spate de fortele negative ale naturii, de crize, ci dimpotriva, vom inainta datorita fortelor pozitve. Astfel, vom scurta calea si va fi mai placut pentru noi.

De aceea avem nevoie de o imagine luminoasa a viotorului, care sa fie sustinuta de mediu, infatisata in societatea prin mass media, etc. Atunci persoana va dobandi o putere enorma si inspiratie. Intre timp, societatea va incuraja pe oricine tinde catre scop.

Trebuie sa dezvoltam o larga baza psihologica care va atrage si va purta persoana ca un flux, dupa care persoana va insoti bucuroasa acest curent.

Intrebare: Atunci cand eu predau un curs de psiholgie integrata, ar trebui sa introduc un element de integralitate pentru fiecare regula care este explicata?

Raspuns: Da, pentru ca miscarea de inaintare catre scop presupune ca fiecare pas pe cale va apropie din ce in ce mai mult. Adica, daca scopul reprezinta o anumita colectie de proprietati noi, atunci orice pas inainte presupune  o maiestrie a acestor proprietati, si trebuie sa controlati asta. Trebuie sa faceti o analiza si sa observati: Am inaintat sau am deviat.

O deviere laterala este foarte periculoasa. Daca nu o observati inca de la inceput, aceasta mica deviere se va transforma intr-o depasire a limitei si nu veti putea atinge scopul pentru ca veti continua sa deviati de la acesta.

Din “Lectiile Despre Noua Lume”  #8, 12/15/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed