Structura Universului, Partea a 3-a

Diferența dintre primul și ultimul nivel al dezvoltării dorinței

Întrebare:  Care este diferența dintre primul grad de dezvoltare a dorinței și ultimul? La urma urmei, ambele vor să primească.

Răspuns: Desigur. Dar esenţa este că primirea, în primul grad al Hochma, este instinctivă, direcţionată și obligatorie, din moment ce a fost creată astfel de Keter. Creaţia, în această stare, acționează pur și simplu, deoarece este forțată de calitățile interioare.

Când este în Bina se oprește din comunicarea cu sursa ei, Keter, din moment ce Bina refuză să primească, sparge fluxul plăcerii, controlul emanând de la Keter, apoi creația însăși începe să determine ce este important pentru ea. Aceasta creează o nouă dorință, Malchut, care este determinată de propria sa strădanie.

Întrebare:  Adică, este o dorință independentă, dar primul grad nu este independent?

Răspuns:  Da. Acest lucru poate fi comparat cu faptul că, pur și simplu, umpleți ceva neînsuflețit sau ceva ce cere, întreabă și aspiră să fie umplut.

Întrebare:  Să spunem, în exemplul cu alimentele. Dacă mi-ar fi fost dat un fel de mâncare pe care nu l-am mai mâncat niciodată, atunci, deși am dorința de a primi, încă nu încerc să mănânc. Numai după ce am încercat-o, am propria mea dorință pentru acest fel de mâncare.

De aceea, în măsura în care înțeleg, cele patru grade ale dezvoltării creației sunt esența întregii Cabale?

Răspuns: Cele patru grade ale luminii directe vorbesc despre crearea creaturii, a dorinței. Dar această creatură, în principiu, simte că dorește de la sine. Calitatea Bina separă creația de sursă: pe de o parte, Keter, care umple, pe de altă parte, Malchut, care primește. Bina le-a tăiat.

Dar creația nu este încă independentă. Se grăbește spre ceea ce vrea Keter să dea, dar în același timp nu-și controlează dorințele. Pentru a vă controla dorințele înseamnă să fiți deasupra lor, să vă ridicați la un nivel mai înalt; când controlați, creați dorințele voastre, iar nu dorinţele vă controlează.

Astfel, întreaga creație începe cu cele patru etape ale luminii directe. În plus, ultimul grad, Malchut, în cele din urmă umplut cu toată plăcerea, care este lumina Keter, se numește Malchut al Lumii Infinitului, pentru că împlinirea lui este absolut infinită: primește cât de mult dorește și este împlinit prin asta.

Din  KabTV „Bazele Cabalei” 11/27/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed