Structura Universului, Partea a 4-a

Restricția – refuzul Malchut de a accepta Lumina

Întrebare:  Dacă dezvoltarea lumii s-ar fi oprit în prima etapă, am fi ca niște animale care nu au dorința independentă de a primi?

Răspuns:  Da.

Întrebare:  Și dacă totul s-ar fi oprit la etapa a patra și nu s-ar dezvolta mai departe, atunci chiar dacă această dorință era independentă, noi tot nu am reuși să o controlam?

Răspuns:  Încă nu este o dorință independentă, pentru că, chiar dacă se rupe și are ca scop plăcerea pentru sine, ea este îndreptată spre plăcerea dictată de Keter. Vrea să fie împlinită în funcție de natura ei. Această dorință își dă seama că dorește același lucru pe care îl vrea Keter.

Malchut simte că primește de la Keter și alege ceea ce dorește să primească de la el. Este tocmai pentru că ea însăși dorește să primească de la Keter, căci ea continuă să se dezvolte intern și își dă seama că nu este liberă și că este controlată de aceste plăceri și dorințe. Adică, plusul și minusul o controlează complet.

Astfel, proprietatea libertății apare în Malchut. Nu vrea să se supună nici lipsei de împlinire, nici dorinței de a fi umplută. Vrea să se simtă independentă, deoarece simte că această proprietate este prezentă în Keter; el este primul, nimic nu este înaintea lui.

Acum, în Malchut, se dezvoltă încă câteva stări: se simte o creație imperfectă, vrea să devină similară cu Keter, similară cu Creatorul ei.

Ea simte că, Creatorul este absolut liber și este mai presus de dăruire și primire. Dar este controlată fie de lipsa de împlinire, fie de împlinirea ei. Adică ea nu are liberă alegere, nici un „eu” independent, iar influența atât a plus-ului, cât și a minus-ului o controlează complet.

Începe să simtă că nu are libertate, că este controlată pe deplin. Noi numim acest sentiment dezvăluirea răului propriei naturi, care este supusă fie plăcerii, fie lipsei ei.

Acest sentiment aduce lui Malchut senzația de rușine din faptul că nu are nici o liberă alegere și că, în principiu, este controlată în totalitate. Sentimentul de a fi sub control total dă naștere la necesitatea unei acțiuni independente. Acest lucru o oprește atât de mult, încât se oprește din orice fel de contact cu Lumina.

Această stare se numește Tzimtzum (restricție). Senzația creaturii că este complet controlată și nu are nimic al ei, nimic independent, o forțează să-și limiteze acțiunile, dorința ei. Vrea să se oprească complet.

Creatura este gata să elimine starea anterioară, când a fost complet controlată, în sine, ca să o stingă. Prin urmare, această stare este numită restricție. Cu alte cuvinte, atunci când Malchut simte că nu are ocazia să acționeze liber, ea este pregătită să facă orice pentru a evita să se simtă controlată.

Întrebare:  Rușinea pe care Malchut o simte, vine de la a fi complet controlată sau pentru că este opusă forței superioare, care a creat-o?

Răspuns:  Este practic același lucru.

Din KabTV – “Bazele Cabalei” 11/27/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed