Țara Israel: Dispesare și asimilare, partea 6

Separarea poporului evreu

Întrebare: Faimosul rabbi, Maharal din Praga a scris despre căderea spirituală a Israelului: “Al doilea Templu a avut o calitate specială: Israelul nu a fost divizat, ei au avut doar unitate între ei.

“Prin urmare, primul Templu a fost distrus din cauza păcatelor, adică mizeria, iar Creatorul nu poate locui printre ei în mizerie. Cu toate acestea, al doilea Templu a fost distrus din cauza urii nefondate”.

Care este motivul pentru distrugerea primului Templu?

Răspuns: Motivul, în primul rand, este că în timpul primului Templu a început divizarea poporului în diferite grupuri și îndepărtarea, înstrăinarea, iar în timpul perioadei celui de-al doilea Templu, poporul deja a ajuns la ura unuia față de celălalt.

Întrebare: Baal HaSulam scrie într-una din scrisorile sale: “Și poate că înțelepții nostrii au avut asta în minte când au susținut despre distrugerea celui de-al doilea Templu că nu a fost nicio idolatrie acolo și că erau experți în Tora și au spus: ‘Din cauza urii nefondate”. Ar putea să fie așa deoarece ei nu au putut îndeplini fundația Torei, care este iubește-ți aproapele ca pe tine însuti?

Răspuns: Ei au putut face orice acțiuni, însă ei nu au putut să respecte intenția de a se uni, de a iubi aproapele lor.

Întrebare: Așa cum a scris Baal HaSulam, conflictul dintre secta Saduceu și farisei a dus la fragmentarea finală a poporului. Saduceii erau o elită coruptă bogată: judecătorii și preoții care au lucrat în Templu. Fariseii erau conducătorii spirituali ai poporului.

Fariseii erau pentru pacea dintre zeci de secte care se luptau între ele. Însă ăsta era deja vârful dezbinării evreiești, după care a fost un lung exil de 2000 de ani?

Răspuns: Problema este că tot trebuia să se prăbușească.

Noi vedem că întreagă poveste este dezvoltarea egoismului, care distruge totul în măsura în care crește. Poporul lucrează în mod continuu ca să se ridice deasupra lui, însă egoul crește din nou și distruge ce este construit.

Până acum noi am trecut prin toate cele patru exile: egiptean, sirial, babilonian și roman. Și acum suntem pregătiți pentru eliberare.

De pe KabTV “Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel”, 7/8/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed