Tineretul ortodox se alătura armatei?

Întrebare: Câțiva rabini influenți au condamnat ferm campania de suport pentru mobilizarea tineretului ultra-ortodox în serviciul militar.

În mod special, rabinii din Ierusalim au declarat că această campanie ar trebui să fie considerată un păcat și merită să fie condamnată. Aceștia au semnat chiar o hotărâre Halachica.

Aceasta este o luptă lungă care acum ia avânt. Recent, poliția a reținut un grup ultra-ortodox fiind suspecți de incitare împotrivă susținătorilor mobilizării. Ce părere aveți despre asta?

Răspuns: Această este o mare problemă ce trebuie rezolvată. Nu-mi pot imagina vreunul dintre evrei ortodoxi care sunt înconjurați de populație arabă, nefiind preotejati de armată israeliană. Pe de o parte, ei înțeleg perfect asta. Pe de altă parte, nu doresc să participe.

Nu există nici o indoila că arabii nu fac diferență între evreii religioși și cei nereligioși și nu le pasă cu adevărat cine și ce sunt. Astăzi, ei sunt vârful de lance în a distruge Israelul și pe evrei.

Iar ultra-ortodoxii israelieni trebuie să se apere de influența terților. Ei se protejează, în “ghetorurile” în care locuiesc: Ierusalim, Bnei Brak, zonele ultra-ortodoxe din toate orașele din Israel, pentru că alfel nu pot exista. Se tem de dispariție în comunitatea laică, și prin urmare îi înțeleg.

Întrebare: Nu vezi nici o rezolvare?

Răspuns: Nu există nici o rezolvare. Este o schismă serioasă care se menține de o perioadă lungă de timp. Trebuie să existe o separare între populația religioasă la modul general și sectorul ortodox deoarece există și alte sectoare ortodoxe care servesc în armată, mulți dintre ei servind chiar în unități de luptă.

Acesta practic este un joc politic deoarece din punct de vedere nereligios, Forțele Israeline de Apărare nu au nevoie de ei. Trebuie pur și simplu să părăsim acest subiect și să nu ne mai preocupe. Este o ceartă politică înainte de alegeri unde fiecare parte se mândreşte cu a fi pro sau contra, încercând să adune capital politic.

Vorbind la modul general, această problemă nu merită discutată deoarece nu conduce la nimic bun. Nu țin partea nici unei părți. Pur și simplu afirm un fapt.

Din emisiunea de pe Kab TV “Ştiri cu Michael Laitman” din 01.02.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed