Totul depinde de recunoaşterea scopului

Întrebare: Dacă totul provine de la Creator, cum găsesc Cabaliştii puterea să Îl justifice ca Cel Bun care ace bine?

Răspuns: Atâta timp cât ne aflăm în egoism, nu Îl putem justifica pe Creator ca Cel Bun care face bine. Dacă cineva câştigă ceva în mod egoist şi primeşte o anumită împlinire, se simte bine, dar, dacă cercetează lucrurile în mod corect şi vede că este dăunător, nu este în stare să îl binecuvânteze pe Creator şi nu mai pot să Îi mulţumească. Chiar şi atunci când cineva primeşte lovituri în loc de plăcere, nu poate să îi mulţumească Creatorului.

Dar dacă omul simt astfel de lovituri ca ordine, ca un decret să se apropie mai mult de Creator, el le apreciază într-o manieră total diferită şi ajunge la o stare în care îi mulţumeşte Creatorului pentru ele, adică pare că sărută băţul cu care Creatorul îl loveşte. Totul depinde de conştientizarea scopului.

În alte cuvinte, atâta timp cât cineva se identifică cu egoismul său, simte loviturile asupra sa, dar în momentul în care încetează să îşi mai simtă ego-ul, încetează să mai observe loviturile pe care le primeşte, pentru că se raportează la ego ca la un animal care îi este alături.

Sunt o fiinţă umană iar animalul este lângă mine şi el simte loviturile, în timp ce eu nu le simt. Trebuie să ajungem la starea în care mă simt separat de acest animal, de ego, iar apoi fiinţa umană din mine va fi fericită în timp ce animalul va suferi, deoarece asta este ceea ce a fost creat, după cum spune Baal HaSulam. Omul este chiar fericit atunci când animalul suferă, deoarece el avansează deasupra ego-ului chiar datorită suferinţei acestuia.

Din emisiunea de Cabala în limba rusă din 03.01.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed