Totul este relativ in aceasta lume

Intrebare: In articolul sau Intelepciunea Cabalei si Filozofia, Baal HaSulam scrie: “Chiar cand stiinta atinge stadiul sau final de dezvoltare, tot va trebui sa privim doar realitatea tangibila”. Care este “stadiul final de dezvoltare” pe care stiinta este destinata sa il atinga?

Raspuns: Stiinta va dezvolta o astfel de conditie atunci cand se va amesteca cu intelepciunea Cabalei si va deveni parte a aceleiasi miscari. De fapt, lumea noastra este setata sa urce si sa imbrace lumea superioara, devenind o parte indispensabila a ei, incluzand in asta si toate actiunile si eforturile noastre, chiar si materia lumii fizice.

Nimic nu dispare fara urma intrucat totul apartine unui univers, unei realitati. De aceea, stiinta se va amesteca cu intelepciunea Cabalei ca parte integranta a sa. Intelepciune Cabalei implica toate creatiile, si toate stiintele acestei lumi vor fi angrenate in asta.

Deja sunt o parte a acesteia, si doar pare ca exista separate. De fapt toate legile acestei lumi sunt chiar acele legi care guverneaza  lumea spirituala, totusi doar amprentate in lumea noastra egoista. Daca materia lucreaza cu intentia de a primi “pentru propria placere” la nivelul lui Malchut de Malchut a lumii Assiya, atunci de acolo rezulta legile corespunzatoare.

In lumea spirituala, intentia “pentru mine” apartine de Klipot, fortelor impure, unde exista astfel de legi spirituale. Aici, ele sunt legi materiale, si nu exista nici un fel de avertisment ca ele sunt fondate pe intentia de a primi ‘’ pentru propria placere ‘’.

Daca ajungem la stadiul final al starii corectate (Gmar Tikkun), atunci toate aceste lumi fizice  sunt treptat anulate si dizolvate. Le simtim din ce in ce mai putin, si multe din partile lor sunt abandonate in perceptia noastra..

Incepem sa realizam cat de trecator si temporar este totul. Este asemanator modului in care materia se transforma dintr-o stare in alta, cand forma sa revine la forma initiala : din ‘’starea tangibila’’ a materiei dure devine lichida si apoi intr-o stare intangibila, starea gazoasa si in final intr-o stare complet intangibila, zero sau vid.

Toate astea se intampla in senzatiile noastre, in perceptia noastra. Si daca perceptia se schimba, atunci nu exista loc pentru medicamentele normale care au de-a face doar stadiul mineral, in timp ce biologia, zoologia si medicina studiaza stadiile vegetative si animate ale naturii.

Nici una dintre stiintele noastre nu se ridica peste aceste nivele : mineral, vegetativ si animat. In stadiul uman, nu exista nici o ‘’stiinta’’ in sensul strict al acestei lumi; este doar un proces  de observatii inregistrate, acumulate, despre viata si actiuni ca si in psihologie si psihiatrie.

In masura in care aceasta lume abandoneaza senzatiile noastre la stadiul mineral-vegetativ-animat, aceste planuri vor incepe sa ‘’se plieze’’, urcand si incluzandu-se in stadiul uman. Nu vom mai practica aceste stiinte intrucat nu vom mai simti aceste fenomene si nu le vom mai socoti reale in forma in care le vedem astazi.

Aceasta intreaga realitate exista doar in relatie cu noi. Daca toate calitatile noastre si organele de simt se transforma, insemnand ca realitatea pe care o experimentam chiar acum in aceste organe de perceptie se schimba, atunci cum va face fata stiinta in fata unei realitati absente ? Totul este relativ.

Din partea a 4a a  Lectiei zilnice de Cabala 5/10, “Intelepciunea Cabalei si Filozofia”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: