Totul este vanitatea vanităților

Intrebare de pe Facebook: Ce inseamna expresia “vanitatea vanitatilor” din Ecleziastul regelui Solomon?

Raspuns: “Vanitatea vanitatilor” este o interpretare gresita din ebraica a “Hevel Hevelim”, demonstrand inca odata ca este imposibil de tradus Tora.

In fapt, Hevel a-peh este o suflare, o respiratie de aer, care trece prin cele cinci parti ale gurii si, anume, coardele vocale, cerul gurii, buzele, obrajii si limba si care se prelucreaza si se exprima prin cinci feluri de sunete: dental, gutural, palatin, lingual si labial. De asta este spus: “Cuvantul lui Dumnezeu a creat totul”.

In intelepciunea Cabala, Hevel inseamna Ohr Hozer (Lumina Reflectata). Asta este o regula importanta a emiterii Luminii, cand omul nu doreste sa primeasca Lumina in egoismul sau, ci doreste sa se asemene Creatorului, o respinge si o trimite departe. Doar aceasta masura exista inca in aceasta lume si este manifestata. Prin urmare, este spus ca orice se intampla in lume provine de la ceea ce este numit Hevel, adica Lumina Reflectata.

Aceasta nu este vanitate, ci o munca interioara foarte serioasa, chiar opusul a ceea ce intelegem din lumea noastra atunci cand citim Tora tradusa.

Intrebare: Daca cineva spune despre placerile lumesti, “toate acestea sunt vanitati’, nu are de fapt in minte un anumit simulacru a Luminii Reflectate (Ohr Hozer)?

Raspuns: Nu, aceasta este o munca enorma pe care omul o face cand trebuie sa faca o Tzimtzum (restrictie) si apoi un Masach (ecran), pentru a atinge o stare de descoperire a lumii superioare, respingand astfel si trimitind departe de sine Lumina. Apoi, vede ca totul este perceput doar in Ohr Hozer.

Totusi, este posibil sa primeasca placerea doar prin Ohr Hozer. Aceasta este prin urmare ceea ce este numit Hevel. Asadar, “Nu exista nimic in afara de El”. Orice altceva sunt doar vorbe despre lumea noastra care se considera a nu exista de fel.

Din emisiunea de pe KabTV’s “Stiri cu Michael Laitman” 1/25/16

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed