Trei feluri de dorințe în interiorul unei persoane

632.4Întrebare: Există multe personaje în poveștile Torei, fiecare dintre acestea personificând dorințele interioare ale unei persoane. Starea de bază din Cabala este exodul din Egipt, adică din egoismul vostru. Cine sunt „egiptenii” din noi?

Răspuns: „Egiptenii” sunt tot felul de proprietăți egoiste ale noastre. Pot fi mici sau mari, în funcție de aceste personaje.

În articolele lui Rabash este scris că „egiptenii” sunt dorințe în mine care spun: „Fă acțiuni, intenția nu contează. Acest lucru nu este pentru tine, încă nu ești suficient de matur. ” Adică proprietățile mele egoiste mă liniștesc și mă trag departe de intenții; intențiile nu sunt principalul lucru, principalul lucru o reprezintă acțiunile.

Comentariu: Chiar și în sursele primare, puteți găsi un fel de sprijin pentru acțiuni fără intenție.

Răspunsul meu: Depinde de modul în care vedem sursele primare. Într-adevăr, Tora vorbește despre intenții.

Comentariu: Dar, de asemenea, spuneți adesea: dacă nu aveți puterea, principalul lucru este să faceți ceva, iar intenția va veni mai târziu.

Răspunsul meu: Da, dar o faceți și intenția va veni mai târziu.

Comentariu: Avem și în noi dorințe care sunt numite „seculare”. Sunt practic neutre. Nu le lipsește doar intenția, ci chiar puterea de a face acțiuni de unire.

Răspunsul meu: Astfel de stări apar și la o persoană care se îndreaptă deja spre un scop. Iar restul oamenilor nu au nicio acțiune sau intenție. Ele sunt pur și simplu în egoismul lor elementar.

Să presupunem că trebuie să mergi la curs. Dar nu există forță să mergi să faci ceva într-un grup, darămite o intenție. Aceasta se numește dorință seculară. O persoană acționează ca un animal mic, ghidat doar de mișcările sale naturale, de motive.

Iar dorințele „egiptenilor” sunt deja o ideologie: principalul lucru este să îndeplinim în mod clar ceea ce este prescris, în timp ce intenția nu este deloc importantă. Aceasta se numește „Mitzvot anashim melumadam”, adică am fost învățat așa și o fac. Adică, prin acțiunile mele, se pare că pot dezvălui Creatorul fără a-mi schimba natura, fără a-mi schimba intenția.

Sunt ca o mașină care trebuie să efectueze acțiuni mecanice. Și împreună cu ei, trebuie să spun tot felul de fraze care se presupune că înlocuiesc intenția: binecuvântări și așa mai departe.

În plus, există un fel de dorință în om, care se numește „Erev rav”, care înseamnă „mulțime mixtă”. Aceștia sunt oameni organizați în grupuri care efectuează acțiuni cu intenția „de dragul lor”.

Întrebare: Spre deosebire de egipteni, au o intenție?

Răspuns: Nu, egiptenii sunt următorul nivel al egoismului: „Fac totul pentru a obține recompensă atât în ​​această lume, cât și în lumea următoare”.

Și despre „Erev rav” se spune că le este frică de Creator, dar lucrează pentru Faraon, deoarece toate acțiunile lor sunt pentru ei înșiși.

Din emisiunea de pe KabTV„Stări spirituale” 22.04.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: