Un centru pentru toate investiţiile şi speranţele

Întrebare: Unde este centrul grupului şi cum putem să ne îndreptăm spre el ? Este o activitate mentală ?

Răspuns: Centrul grupului se găseşte în locul în care toate privirile şi toate inimile sunt îndreptate, locul unde prietenii se aşteaptă să obţină un răspuns pentru toate eforturile lor.

Avem o sarcină comună şi fiecare din noi investeşte în centrul grupului, în măsura eforturilor sale şi dorinţelor sale. Cu alte cuvinte, centrul grupului este centrul tuturor investiţiilor şi speranţelor, locul de rugăciune şi, de acolo, toate cererile se ridică. Investim toate vieţile noastre în centrul grupului şi dorim ca centrul să devină concluzia, rezultatul vieţilor noastre.

Dorim să descoperim garanţia acolo, deoarece altfel, nu putem să descoperim Creatorul. Garanţia şi Creatorul, Kli şi Lumina sunt descoperite împreună, ca unul singur. Unul nu poate fi fără celălalt.

De la începutul creaţiei, nu există Lumină fără Kli şi, natural, nu există Kli fără Lumină. Aceasta ne spune Ari în “Arborele vieţii”, “Iată, înainte ca emanaţiile să fie emanate şi creaturile să fie create, simpla lumină superioară umple întreaga existenţă”. Adică, realitatea şi lumina existau deja. Nu a existat niciodată una fără cealaltă. În Gândul Creaţiei, în programul Creatorului, cele două componente existau deja ca un tot unic. Nu exista niciu beneficiu al Luminii dacă nu exista Kli.

Prin urmare, centrul grupului este locul unde lumina şi dorinţa trebuie să fie descoperite împreună. Este locul unde Creatorul este descoperit în creaturi ca urmare a corecţiei proprietăţilor noastre. Cabaliştii spun că, trebuie să existe cel puţin zece persoane care investesc eforturi în conformitate cu structura spirituală completă a celor zece Sefirot. Dacă grupul de zece (Minyan) investeşte eforturi pentru a fi un tot unic, atunci, în centrul său este descoperit Creatorul.

Pentru a fi un tot unic, ei trebuie să menţină regulile generale: Nu face aproapelui tău ceea ce ţie nu-ţi place să ţi se facă şi Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, ceea ce înseamnă, să aspire la conexiune, unitate, să fie ca o singură persoană astfel încât, în legătura dintre noi, caracteristicile pe care le atribuim Creatorului vor fi descoperite.

Pentru aceasta, modelăm Creatorul în Kli, în dorinţa noastră. Şi, atunci când dorinţa va fi un pic precum Creatorul, în cel mai mic grad, atunci, la acel grad, putem descoperi Creatorul imediat. Pentru asta, un Kli complet este necesar, un HaVaYaH, cele mai mici zece Sefirot, dar acesta există deja.

În măsura în care distrugem egoismul nostru, imaginea Creatorului începe să trăiască în noi. Atributele Creatorului nu trăiesc decât în acei oameni care distrug egoismul lor pentru El, de dragul atributelor Sale de dăruire.

Centrul grupului este tot! Acolo, în acest centru, toate lumile, Partzufim, Sefirot, toate scările spirituale şi lumea Infinitului sunt revelate. Totul se întâmplă doar în acest centru pentru că, atunci când începe să dezvăluim adevărata noţiune de grup, el se transformă în vas nelimitat a lumii Infinitului pentru noi. Învăţăm toate sistemele, întreaga lume Atzilut, din centrul grupului.

Astfel, atunci când creatorii Cărţii Zohar s-au apropiat de acest centru, au atins ceva nou şi ne-au vorbit despre asta. Astfel, au scris Cartea Zohar, capitol după capitol, de la o realizare la alta, definite de actul unităţii lor. Realizarea provine dintr-un nou loc, de fiecare dată: de la Rabbi Yossi, Rabbi Abba, Rabbi Elezar, Rabbi Shimon însuşi, conform acestei Sefira de 10, care a fost cea mai importantă în această realizare şi o nouă imagine, o nouă perspectivă, se deschide prin proprietăţile sale.

Fiecare Sefira este o calitate diferită, de aceea vedem o structură completă prin prisma unei calităţi sau prin prisma alteia, ceea ce contribuie la înţelegere.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala, 06.10.2013, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: