Un studiu despre atei şi credincioşi

Comentariu: Universitatea din Statul Ohaio a efectuat o cercetare asupra ateilor şi credincioşilor. Conform rezultatelor studiului, cineva care nu crede în Dumnezeu este mai dur şi manipulativ, iar cel care este credincios are mai multe caracteristici asociate cu compasiunea, înţelegerea şi simpatia pentru alţii.

Atei sunt, de asemenea, dominaţi de trăsături psihopatice asociate cu lipsa unui răspuns emoţional la suferinţa altor oameni, etc.

Răspuns: Există multe nuanţe care exprimă diferenţa dintre credincioşi şi necredincioşi în lumea noastră. Dar toate acestea operează în mod egoist şi au pur şi simplu modele diferite de comportament.

Unii percep lumea conform cu sistemul lor de valori, ceilalţi cu sistemul lor de valori. În ambele cazuri, sistemul este egoist, deci, conform înţelepciunii Cabala, ele sunt de fapt echivalente. Singurul lucru este că pe un credincios este mult mai greu să îl convingi că trăieşte conform legilor egoiste, pentru că el cred că trăieşte în mod corect.

Credinţa, în înţelepciunea Cabala, este o proprietate complet diferită decât „credinţa” oamenilor religioşi. La oamenii religioşi, credinţa este acceptarea existenţei unei puteri superioare, iar dacă urmează regulile care par detaliate în Biblie, vor câştiga lumea care va veni. În contrast, cineva care este necredincios (secular) crede numai în plata pe care o primeşte direct în această lume. Asta este întreaga diferenţă.

În Cartea Zohar, există o descriere a trei tipuri de teamă, frică. Primul tip este teama care este tipică omului secular, necredincios, care are grijă ca totul să fie bine pentru el în această lume. Al doilea tip de teamă, frică, este acela al omului religios, credincios, care are grijă de viaţa lui în această lume şi îşi face griji şi pentru următoarea lume, după moarte.

Al treilea tip de frică este tipic unui Cabalist, care tânjeşte numai să fie la fel ca Creatorul, adică să aibă caracteristicile dăruiri şi iubirii pentru alţii, fără să primească nimic în schimb, deoarece a fi la fel ca Creatorul este recompensa acestuia.

Toată lumea crede că înţelepciunea Cabala este parte a religiei, dar ea nu are nimic de a face cu religia. Înţelepciunea Cabala aduce omul la împlinirea legii din Tora „şi îţi vei iubi aproapele ca pe tine însuşi” (Leveticul 19:18), pe care toţi ceilalţi nu numai că nu o ating, dar nici măcar nu discută de ea.

Cu toate că sunt nesinceri în ceea ce priveşte „Iubeşte-ţi aproapele”, nimeni nu crede că aceasta este principala regulă către care sunt îndreptate toate implementările, rezoluţiile şi realizările din Tora.

Din emisiunea de pe KabTV „Ştiri cu Michael Laitman” din 04.04.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed