Unitatea, calea spre un viitor mai bun

Întrebare: În cursul istoriei poporului evreu, am trecut prin situații complicate: exodul spre țara lui Israel, infiintarea națiunii și menținerea relațiilor cu aliații și dușmanii.

Cum putem explica faptul că lumea a sprijinit la început înființarea statului Israel, în timp ce acum acest sprijin s-a încheiat, iar poporul lui Israel e obligat să lupte tot timpul?

Răspuns: La început, națiunile lumii au sperat că evreii vor începe să-și îndeplinească misiunea lor istorică, să fie așa cum se spune în Tora, „o lumină pentru neamuri” (Isaia 49: 6), ceea ce înseamnă că am fi un exemplu de unitate pentru întreaga omenire.

În trecut, în Babilonul antic, evreii au început să desfășoare această misiune sub conducerea lui Avraam, iar astăzi este prioritar pentru noi să o terminăm. In întelepciunea Cabalei se spune că în mod specific, în acest moment, începem realizarea stării finale a umanității.

Așa că, de-a lungul istoriei, până acum am avansat treptat spre o stare de unitate. Atunci când am reușit acest lucru, a fost bine, sigur și confortabil pentru noi. În cazul în care nu am putut face acest lucru din cauza conflictelor interne dintre noi, am suferit o cădere în stări teribile, la fel ca în exemplul Holocaustului.

Intrebare: Marele cabalist al secolului al 13-lea Moshe Ben Nahman (Ramban), a spus că am fost dirijati de Tora să guvernăm în țara lui Israel, pe care Creatorul a dat-o părinților noștri, că nu ar trebui să o lasam în posesia altor persoane și că nu ar trebui să o lasăm în întregime necultivată în cadrul tuturor frontierelor sale, pe care Creatorul le-a jurat părinților noștri, fără sa omita măcar o parte din ele.

Noi știm că conflictul israeliano-palestinian a devenit un fel de afacere în lumea de azi. În acest context, cum ai interpreta declarația, „și nu-l lăsa în posesia altor persoane?”

Răspuns: Din punct de vedere al Cabalei, am putea spune doar un singur lucru: Dacă poporul evreu nu va începe să se unească cel puțin în Israel, să nu mai vorbim de întreaga lume, nu vom reuși să stabilizam poziția noastră în această țară și vom fi expulzati din nou de aici. Dacă ne putem uni mai presus de toate contradicțiile noastre, nu numai că vom organiza țara lui Israel, dar nimeni nu va pretinde dreptul de proprietate asupra acesteia.

Mai mult decât atât, palestinienii se vor referi la noi în mod loial și vor începe să coopereze cu noi fericiti. Totul depinde doar de cât de mult ne vom conecta între noi. De fapt, prin conexiunea dintre noi vom începe să gestionam forțele bune care pot fi descoperite în lumea noastră. Nu avem nici o altă modalitate de a atinge un viitor mai bun.

Înțelepciunea Cabala vorbește despre structura internă a lumii și despre forțele care acționează în cadrul acestuia. Aceasta este partea ascunsă și secretă a Torei, care vorbește despre ceea ce este ascuns de oamenii obișnuiți. O persoană care vrea să atingă esența existenței poate învăța înțelepciunea Cabala și să înțeleagă că doar unificarea deschide calea spre un viitor bun pentru noi.

Din „Ziua Independenței israelului” KabTV  4/3/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: