Unitatea este intotdeauna superioara

Intrebare: Cum poate o persoana sa spuna ca actioneaza mai degraba din punctul sau din inima si nu doar sa evite suferinta lumii exterioare?

Raspuns: Actioneaza o persoana in grup pe baza punctului sau din inima mai mult decat egoismul sau? Se directioneaza el/ea  inspre grup in loc de lumea exterioara? O face doar daca isi pune dorintele, telurile, mijloacele si eforturile prietenilor sai peste propriile dorinte.

Si daca prietenii gresesc? Ei intotdeauna au dreptate. De fapt si daca gresesc, ce conteaza asta pentru mine? Ce este cel mai important este ca eu sunt o parte din ei. Asta e singura alegere pe care o am.

Sa zicem ca toti sunt impotriva opiniei mele. Eu am dreptate suta la suta, dar ei sunt uniti ca unul singur. Inseamna ca eu trebuie sa ma anulez si sa merg alaturi de ei. Cu toate astea ei gresesc nu? Dar nu asta conteaza. In lumea spirituala, colectivul, conexiunea, intotdeauna este superioara.

Cu aproximativ doua mii cinci sute de ani in urma traia un mare intelept, Rabbi Yossi ben Kisma. El avea, sa zicem, doisprezece studenti. Si a fost rugat sa se mute intr-un alt loc, dar el a raspuns, “nu ii pot parasi pentru ca atunci as pierde tot ce este in mine insumi”. Asta in ciuda faptului ca el era un mare intelept al acelei generatii. Cine erau studentii in comparatie cu el? “Sunt niste nimicuri”, a zis el,”dar cand sunt impreuna, ma conectez cu ei si primesc totul prin ei. Eu singur, direct, nu pot primi nimic”.

De fapt, vasul ce primeste, detectorul, locatia, este grupul. Lasa sa fie grupul plin de nimicuri, incepatori, nici nu conteaza din cine. Daca ei se unesc unul cu celalalt, asta e; este suficient. Un intelept care se conecteaza cu ei, le adauga senzitivitate si astfel percepe totul.

Pe cont propriu, ei nu pot intelege si nici simti nimic. Ei doar s-au adunat impreuna ca viteii. Cu toate astea, odata unit cu ei, el primeste Lumina pe care altfel nu ar fi primit-o. Iar ei gradual, prin dirijarea unitatii prin el, ei de asemenea incep sa creasca. Asta se intampla acum si in lume. Asadar, numai unitatea poate aduce rezultatul corect.

Sunt o gramada de oameni “destepti” in grup, cu adevarat priceputi, seriosi, indivizi foarte inteligenti, dar toate realizarile lor nu valoreaza nimic! Cand tinem cont de rezultatul pe care trebuie sa il obtinem ca si grup, va spun cu siguranta: Chiar daca o persoana este desteapta si da nastere la mari idei, realizeaza toate cerintele extraordinar si obtine rezultate uimitoare, toate astea pana la urma nu duc nicaieri. Daca ii lipseste directia spirituala, el nu va creste ca rezultat al eforturilor sale proprii desi, din afara, totul poate parea perfect.

Toate lucrurile spirituale sunt obtinute numai prin unitate. Daca incepatorii se aduna laolalta, fie ei cat de mici, unindu-se, ei obtin rezultate mult mai mari decat indivizii, ce pot fi mari, intelepti, si poate chiar deja Cabalisti. Rabbi Yossi nu ar fi realizat nimic fara grupul sau. De aceea el nu l-a parasit.

Din lectia 2 in Moscova 16/1/2011, “O Rugaciune a Multora”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: