Unsprezece ani după Arosa, partea 4

Lucrul principal cerut astazi este să recunoastem ca este o criză si sa intelegem ca aceasta nu este doar o distrugere, ci nasterea unei noi omeniri.

Din borsura “Criza Si Solutia Acesteia” (Forum in Arosa 2006)

Egoismul – Toata Materia Lumii

Toata materia constituie moduri diferite ale dorintei de a fi umpluta cu putere, viata si incantare. Magnitudinea dorintei de a fi indeplinita creaza diferite nivele ale naturii: mineral, vegetal, animal si uman si determina toate procesele care se petrec in ele.

Toata natura – mineral, vegetal, animal si uman – ar trebui sa fie considerata ca un intreg. Recent asta se reveleaza intr-un mod crescator multumita cercetarilor stiintifice si a intregii experiente a vietii. Natura fiecarei materii este egoismul si dorinta de a exista in detrimentul celorlalti.

Este legea naturii care nu poate fi evitata. Trebuie numai sa verificam cum lucreaza aceasta lege, ce este stricat in ea si de ce nu putem ajunge la conexiunea corecta? Suntem in intregime la mila legilor naturii fara nicio cale de iesire? Putem doar sa acceptam faptul ca fiecare ii mananca pe ceilalti sau inca se mai poate corecta asta?

Particularitatile Egoismului Uman

Cu exceptia omului, intreaga natura consuma numai ceea ce are nevoie pentru existanta ei. Omul isi doreste mai mult decat are nevoie in mancare, sex, confort fizic si, in special, in dorintele care sunt mostenite in el: avere, putere, onoare, faima si cunoastere.

Egoismul uman creste continuu, hiperbolic. Cresterea sa stimuleaza si determina progresul omenirii, insa, in acelasi timp, duce catre o infundatura, catre o criza globala.

Egoismul care stapaneste omul, il priveaza de instinctele care ii asigura supravietuirea. Egoismul care creste la nivelele mineral, vegetal si animal se dezvolta corect pentru a sprijini existenta speciilor. Cu toate acestea, egoismul care se dezvolta la nivelul unei maimute, catre directia omului, incepe sa distruga speciile umane. Pana la urma, oamenilor nu le pasa numai de necesitatile existentei, ci si de excesul care vine tot timpul in detrimentul altora.

Daca traim in natura integrala, adică într-un sistem inchis, atunci luand pentru noi insine prea mult, dincolo de necesitatile vietii, furam de la altii, din sistemul general. Nu conteaza daca stim despre asta sau daca actionam inconstient, pentru ca oricum vom dăuna sistemului.

Prin urmare, toata dezvoltarea oamenilor pe Pamant a fost, de fapt, egoista, din dorinta de a folosi mediul dincolo de nevoile lor naturale.

Asta inseamna ca, in comparatie cu natura minerala, vegetala si animala, comportamentul omului este definit de legi complet diferite. Egoismul omului nu are nicio limita si atunci cand vede ceva ce altii au, imediat incep sa isi doreasca acelasi lucru, chiar daca nu are nevoie asta.

Asta nu se intampla cu animalele; acestea sunt absolut indiferente fata de altele si simt doar propriile necesitati. Cu toate acestea, omul difera de animale, exact prin dorinta sa excesiva, care nu apartine de nivelul animal. Vorbim despre acest exces, de ce ne-a fost dat si cum sa-l folosim corect.

Problema unei persoane este aceea ca nu se asociaza cu sistemul general, nu ia in considerare intregul Pamant ca fiind casa ei si omenirea ca pe familia sa. Pur si simplu nu este capabila sa aiba o asemenea atitudine din cauza egoismului ei; are nevoie de o educatie integrala.

Din partea a patra a lectiei zilnice de Cabaa din 10.01.2017  lectia pe subiectul, “Documentul de la Arosa”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed