Zohar: Un funicular catre Creator

Intrebare: Cand citesc Zoharul, este “sa primesc puterea de a darui” intentia corecta?

Raspuns: Nu avem nevoie de altceva decat de puterea de a darui. Sunt doar doua forte in intreaga realitate: primirea si daruirea. Nu ne lipseste forta de a primi. Cand ne pregatim in mod corect, lucrand in grup si studiind Cabala, forta receptiei, inclinarea noastra pacatoasa, ni se infatiseaza.

Totusi, daca inca nu am inceput sa ma pregatesc cu grupul sau cu studiul, nu dezvalui egoismul impotriva Creatorului din mine, ca ceva care ma raneste, ca ceva rau. La inceput, trebuie sa imi dezvalui partea rea. Daca nu vad raul din mine, nu am cu ce sa incep corectarea.

Dar cand incep sa arat raul din mine, il arat grupului si pentru asta am deja Lumina ca sa il corectez. De altfel, este locul in care dezvalui respingerea prietenilor si unde gasesc puterea sa depasesc aceasta respingere.

Intrebare: Daca nu simt nevoia sa citesc Zohar, trebuie sa o fac totusi?

Raspuns: O persoana care incepe sa studieze Cabala trebuie sa stie ca in mod special citirea Zoharului il ajuta sa treaca prin stadiile revelarii raului din el si inceperea corectiei. Raul poate fi dezvaluit, in timp ce continua sa se ridice deasupra lui pana cand se dezvaluie intreaga altitudine a raului, cele 125 trepte intre lumea noastra si Lumea Infinitului.

Se va ridica in sus deasupra raului dezvaluit, in varful muntilor, ca si cand ar fi intr-un funicular. De asta are nevoie de ambele – muntele, raul care a fost dezvaluit si funicularul, forta Luminii care il ridica in varf.

Din acest motiv trebuie sa studiem Cabala, care ne dezvaluie raul din noi. Asta se numeste “am creat inclinatia raului” si apoi avem nevoie de forta corectiei, care este numita “ si am dat Torah pentru corectie, pentru ca Lumina din ea Reformeaza” asta aducandu-ma pe varful muntelui.

De aceea, la inceput, Creatorul i-a spus lui Abraham: “ Descendentii tai vor fi straini intr-o lume care nu e a lor”, asta insemnand ca ei vor fi sub influenta egoismului, dar vor pleca cu o mare bogatie (egoism) si vor avea nevoie de corectie: primirea Torei, metoda de corectie prin forta Creatorului, Lumina. Oprind folosirea egoismului (Egypt) si transformandu-l in “desert”, il vor folosi apoi pentru a darui si intoarce in „Tara lui Israel.“

Exista o singura dorinta, dar schimbarile graduale ale intentiei transforma dorinta in “Egypt” (in Ebraica “Mits Raim”, “contrentrarea raului”), apoi in desertul Sinai (in Ebraica “Sinai”, ura), pana cand se tansforma in bun, Tara lui Israel (in Ebraic “Eretz Yisrael” dorinta catre Creator. Asta este, se merge prin stadiile de teandinta a raului – „Egypt“, apoi „daruirea pentru a darui“ – „desertul Sinai“, si apoi „primirea de dragul de a darui“ – „tara lui Israel.“

Dorinta de a primi placerea ramane aceeasi, tu doar determini atitudinea ta pentru ea, care devine din ce in ce mai corectata de fiecare data.
Din partea 2 a Lectia zilnica de Cabala 10/7/10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: