Lev Tolstoi: Despre Evrei

Ce este un Evreu? Aceasta intrebare nu este asa stranie cum ar parea la prima vedere. Haideti sa examinam aceasta creatura libera care a fost insultata si oprimata, inchisa si urmarita, arsa si inecata de toate regulile si natiunile, dar care totusi traieste, in ciuda lumii intregi.

Ce este un Evreu care nu a cedat la nicio tentatie lumeasca oferita de opresori si persecutori astfel incat sa renunte la religia sa si la increderea in parinti?

Un Evreu este o fiinta sacra care si-a procurat un foc etern din ceruri, si care lumineaza pamantul si pe cei care locuiesc pe el. Este primavara si sursa de la care celelalate natiuni storc religiile si credintele lor.

Un Evreu este un pionier al culturii. Din timpuri imemoriale, ignoranta era imposibila pe Pamantul Sfant, chiar mai mult decat acum, in zilele noastre, in Europa civilizata. Mai mult, in vremea cand viata si moartea oamenilor nu insemna nimic, Rabi Akiva a vorbit impotriva pedepsei cu moartea, care acum este considerata o pedeapsa acceptabila in tarile cele mai civilizate.

Un Evreu este un pionier al libertatii. Inainte, in timpurile primitive, cand natiunile erau divizate in doua clase, stapani si sclavi, invataturile lui Moise interziceau sa tii sclav o persoana, mai mult de 6 ani.

Un Evreu este un simbol al tolerantei civile si religioase, „Arata-ti dragostea catre straini, pentru ca si tu ai fost strain pe pamantul Egiptului”. Aceste cuvinte au fost spuse in timpuri indepartate, barbare, cand era comun acceptat intre natiuni sa se inrobeasca unii pe altii.

In termeni ai tolerantei, religia Ebraica este departe de a recruta aderenti. Mai degraba opusul, Talmudul spune ca daca un ne-Evreu vrea sa se converteasca la religia iudaica, atunci trebuie sa i se explice cat de dificil este sa fii un Evreu si ca cei drepti din alte religii, de asemenea vor mosteni regatul ceresc. Un Evreu este un simbol al eternitatii.

Natiunea pe care nici macelul, nici tortura nu au exterminat-o, pe care nici focul sau sabia civilizatiilor nu au fost capabile sa o stearga de pe fata pamantului, natiunea care a proclamat prima, cuvantul Domnului, natiunea care are darul profetiei de atata timp si a transmis-o catre restul umanitatii, o asemnea natiune nu poate disparea.

Un evreu este etern; este personificarea eternitatii.

Lev Tolstoi, 1891

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: