A se actualiza la versiunea Creatorului

Baal HaSulam, “Esenţa religiei şi scopul său”: Cu cât o persoană este mai dezvoltată, cu atât va recunoaşte o mai mare cantitate de rău în ea şi îl va separa, cu cât o persoană este mai puţin dezvoltată, cu atât mai puţin identifică răul în ea şi deci, ea nu va respinge decât o mai mică cantitate şi va lăsa în ea răul pe care nu-l va recunoaşte.

Este imaginea fidelă cea mai elevată a realităţii: binele şi răul în ochii Creatorului. Eu sunt jos şi trebuie să schimb ideea mea coruptă a binelui şi a răului, în funcţie de modul în care El le vede. Aici, toată lumea are propria lui scară, propriile sale criterii. Fiecare judecă ceea ce este bun şi ceea ce este rău în funcţie de criteriul egoismului său. Asta se aplică comportamentului nostru cu ceilalţi, în diverse activităţi, obiceiuri, etc. Pot separa totul în viaţă conform categoriilor bine şi rău. Prin urmare, aştept o recompensă de la bine în această lume sau în cea viitoare şi invers, răul îmi promite o pedeapsă aici sau acolo.

Prin urmare, sunt atras de anumite lucruri şi încerc să rămân departe de altele. Fiecare are propria sa “listă“ (“Shulchan Aruch” este codul legilor şi regulamentelor), fiecare decide pentru sine de ce se poate apropia şi de ce trebuie să se îndepărteze, în funcţie de evaluarea sa privind recompensa şi pedeapsa. În Cabala, noi adăugăm o “suprastructură” la aceasta; criteriile lucrurilor bune şi lucrurilor rele în ochii Creatorului, prin care El recompensează sau pedepseşte, în scopul de a aduce o persoană mai aproape de El.

Deci, mi s-a cerut să aduc “lista” mea, analiza mea, definiţiile mele şi evaluările mele de la propriul meu domeniu spre cel al Creatorului. Eu vreau să judec, să văd, să recunosc şi să fiu în relaţie cu lumea aşa cum El o face. Este spus: “Faceţi din dorinţa voastră, voinţa Lui”.

Întreaga metodă a corecţiei este, în esenţă, un sistem sau o maşină, un dispozitiv prin care eu schimb în mine conştiinţa răului şi binelui, trecând de la înclinaţia mea rea, la criteriile Creatorului, înclinaţia bună. Noi vorbim de schimbări de atitudini, sentimente şi principii de analiză şi soluţii, toate acestea umplu “vasul meu”. Un program de bază se transformă în mine, proiectat pentru testare şi luare de decizii, un sistem expert. Din nou şi din nou, Lumina vine şi schimbă toate înclinaţiile mele.

Cu aceasta, “hard disk-ul” sistemului rămâne în mine: conexiunea mea funcţionează ca înainte; “celulele” mele răspund încă la impulsuri. Dar Lumina, progresiv “reprogramează”, mă conectează într-o manieră nouă şi creează noi algoritmi.

În acest mod, se realizează actualizarea mea spirituală, o actualizare a versiunii originale a dorinţei mele, în versiunea finală, a dorinţei Creatorului. Metoda de corectare se dezvoltă, zi după zi şi creşte sentimentul de realizare a răului în mine, mă ajută să transform imaginea mea asupra lumii, gusturile mele şi mentalitatea mea. Totul în mine este înlocuit, progresiv, cu piese noi şi asta, cu acordul meu şi din propria mea dorinţă.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala, 07.11.2013, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: