Alura comunismului

Situatia din lumea de azi ne arata, deja, ca unificarea este valoroasa. Este, intr-adevar, realizabil pentru noi sa ne conectam si sa avem grija unii de altii. Vom avea castig daca vom organiza un sistem corect, in care fiecare individ munceste in concordanta cu abilitatile sale si primeste atat cat are nevoie si nu mai mult.

Acum, ce poate fi mai bine decat asta? Este o formula foarte simpla si foarte sensibila. Chiar si copiii sunt impresionati de aceasta idee. Ar trebui sa vedeti cu cata bucurie si cat entuziasm citesc despre asta, pentru ca este asemeni unui basm care doresc sa devina realitate.

Dar, aici apar cateva intrebari. Intai, de ce nu am fost asa, de la inceput? De ce natura ne-a facut, initial, corupti? In al doilea rand, putem sa obtinem asta folosindu-ne de propriile forte? Si, in al treilea rand, de ce nu am facut-o pana acum? Nu am vazut beneficiul intr-o stfel de viata, de la inceput?

De fapt, asta este exact cum obisnuiau oamenii sa traiasca in urma cu secole. O societate comunista a fost prima faza in civilizatia umana. Primii umanoizi care au coborat din copaci erau comunisti: Ei imparteau totul si traiau impreuna, ca o singura familie, fiecare muncind pentru bunastarea acesteia.

Oricum, mai apoi, lumea s-a dezvoltat in directie opusa. Noi putem doar sa tanjim dupa zilele binecuvantate, inocente, din trecut. Totul era atat de simplu atunci: Fiecare trib obisnuia sa vaneze niste mamuti si sa manance impreuna. Nimeni nu-si imagina, macar, ca ar putea sa insele pe careva si sa ia mai mult decat i se cuvine. Oamenii simteau ca sunt un intreg si acest sentiment s-a mentinut pana in zilele vechiului Babilon.

Ce s-a intamplat, de fapt? Este posibil sa ne intoarcem la ceea ce era? Nimeni nu este de acord cu asta. Dimpotriva, viata noastra tinde sa fie total opusa: Suntem separati, ne izolam unii de altii. Oamenii divorteaza, fiecare vrea o camera pentru el insusi, locul sau personal…Si asta inseamna ca nu ne putem intoarce la acelasi altruism naiv. Vedem ca asta este impotriva evolutiei. Putem invata asta din exemplele triste ale Uniunii Sovietice si a chibutzurilor (comunitati agro-culturale colective din Israel).

Deci, ce putem face? Criza globala ne arata clar ca depindem unii de altii si suntem legati ca si rotile dintate. Pe de alta parte, ne uram intre noi, nu ne putem suporta unii pe altii; fiecare ar vrea sa fie singur in intreaga lume, asa incat ceilalti sa nu-l poata deranja. Cum este posibil sa imbinam aceste doua tendinte?

Asta este problema cu care se confrunta lumea azi. Manipularea ratei actualizate nu va fi suficient. Economia reflecta conexiunea dintre noi. Deci, cum o putem directiona spre cooperarea reciproca?

Vedem, de exemplu, ca Germania salveaza Grecia numai fiindca, pe moment, este mai ieftin asa decat s-o arunce la lupi. Acesta este modul in care Creatorul se joaca cu noi, pana cand abandonam toate vechile metode si gasim solutia reala.

Din partea a cincea a Lectiei zilnice de Cabala, 02.10.2011, „Pacea in lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: