Bucuria fara rusine

Interdictia de a primi placere nu inseamna ca nu poti sa te bucuri de dragul daruirii. De exemplu, un oaspete ii spune gazdei: “N-o sa mananc nimic din ce imi dai.”. “De ce?”, se intreaba gazda, “Doar am lucrat atat si chiar voiam sa te multumesc. Te rog, fa-mi o favoare si mananca ceva. Daca nu pentru tine, atunci, cel putin, fa-o pentru mine”. Acum, oaspetele intelege ca placerea nu va fi de dragul sau, ci pentru a o darui gazdei. Ca urmare, in loc de rusine, el simte respect si compasiune.

Oaspetele se gandeste, “Gazda chiar ma iubeste si chiar e suparata ca nu accept mancarurile pe care le-a pregatit. Nu pot s-o las sa sufere asa! In realitate, chiar mi-ar placea sa ii gust mancarurile, dar n-o voi face niciodata de dragul meu. Pentru a multumi gazda, trebuie sa evoc aceeasi dorinta pentru mancare, dar cu o intentie noua: sa vreau sa primesc placere, dar de dragul gazdei.

Pofta pe care o trezesc acum nu vine din dorinta mea, ci mai degraba pentru ca am privit in inima gazdei si am vazut cat de mult ma iubeste. Am aflat ce pot sa fac pentru a o multumi – trebuie sa ma bucur de orice primesc de la ea.

Dorinta mea de a manca nu e importanta pentru mine; ea nu e decat un mijloc de a ne conecta, noi doi. Inainte, era lucrul cel mai important, care imi determina toate actiunile si de aceea eram rusinat, dar acum, ma ajuta sa daruiesc.”.

Creatorul ne-a creat in acest fel. El ne-a dat dorinta de a primi placere si implinire, dar putem sa folosim toate acestea pentru a Ii darui Lui placere.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed