Cabalisti, veniti la bord!

Intrebare: Daca cumpar doua paini dar mananc doar una, asta inseamna ca o fur pe cealalta de cineva?

Raspuns: Da, asta inseamna. Inca nu stim cat de precis este calculat totul. Totusi, suntem facuti sa trecem prin toate cele 125 trepte ale dezvoltarii, dar  acum nu este prevazut sa faci vreun calcul, pentru ca oricum nu-l poti face. Dar totusi, poti intelege situatia: Constam intr-un sistem integral, un sistem global interdependent. Ca ne place sau nu, Natura sau Creatorul ne invata trimitandu-ne lovituri daca nu dorim sa invatam in avans.

Nu putem castiga nimic in plus pentru noi decat luand de la altcineva. De exemplu, Pamantul are o anumita rezerva de apa proaspata stocata, iar daca tu consumi mai mult decat altii, evident va fi pe seama lor. In felul acesta Natura ne invata cat de interconectati suntem. Dar daca studiem aceasta interconectare cu sinele nostru, cu constiinta spirituala, cooperand, nu va trebui sa invatam prin lipsuri si catastrofe pe calea suferintei. Pentru ce?

Angajand educatia globala, putem explica intregii umanitati ca suntem frati deoarece suntem toti strans conectati si dependenti unii de altii. Cu alte cuvinte ale lui Baal HaSulam, lumea intreaga este o familie. Deci nu putem actiona pe seama altora pentru ca nu furam de la ei (ceea ce nu mai putem face), dar facand asta te privezi pe tine insuti de  lumea spirituala.

Priveste ce vei obtine invatand sa aplici legea societatii echilibrata prin consumul de baza. „De ce nu au miliardarii nimic in banca?” intreaba Baal HaSulam. Pentru ca atunci cand economia cade nu le va mai ramane nimic.

„Stai, dar am valori de 30 milioane dolari!” Grozav, problema este ca nimeni nu are nevoie de ele. Poti sa le mananci la micul dejun daca vrei. „Dar am cateva kilograme de aur in seif!” Asta-i bine, dar nimeni nu ti-l tranzactioneaza, deci ce ai de gand sa faci? Mai inainte avea o valoare si puteai cumpara un camion plin de mancare cu el, dar azi nimeni nu are nevoie de aurul tau.

Va trebui sa invatam din greu daca umanitatea nu invata in avans. Ce sa ii invatam? Trebuie sa invete lucruri simple: sa le prezentam noua realitate guvernata de interdependenta globala, de integrare, reciprocitate, in care depindem unii de altii.

Priveste-i pe europenii care sunt pe cale sa se dizolve si sa se desparta. Ei nu inteleg ca tendinta generala ii tine pe loc si este imposibil sa rupa legaturile. Chiar si piata „bunastarii globale” care in realitate nu este altceva decat un bazar condus de ego, de hoti care se urasc unii pe altii, inca faciliteaza conexiunile externe. Europa a renuntat la granite si si-a faurit propria moneda impopotonata cu egoul colectiv. Asta a fost un stadiu de dezvoltare.

Asta este ceea ce trebuie sa explicam. Timpul a venit; literar suntem invitati, „chemati la bord”. Trebuie sa depunem cel mai mare efort in educarea lumii, sa nu mai asteptam altceva si sa incepem sa lucram la capacitate maxima.

Din partea a 5a a Lectiei zilnice de Cabala  6/22/2011, “Matan Torah (The Giving of the Torah)”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: