Ce Cale vei alege – a lui Abraham sau a lui Nimrod?

Zohar: Ei au venit din tinutul lui Israel si au coborat in Babilon zicand, “Acesta e locul in care vom sta.”

Ne vom ridica la ceruri si vom cere socoteala Creatorului ca sa nu mai trimita un potop, asa cum a facut-o la inceputurile timpurilor.

Parsa de sub Lumea Atzilut e o corectie special facuta pentru a impiedica Lumina sa coboare mai mult. De aceea se spune: “Sa ne ridicam la firmament (cer, radacina) si sa luptam cu Creatorul pentru a inlatura bariera si a permite Luminii sa coboare de sus.”

Atunci el cauta un loc mai jos, mai greu de gasit, in care sa se ascunda de Forta Superioara si sa evite astfel renuntarea la propriul egoism. Astfel, el construieste o “cetate si un turn” (ZON de Klipa) si traieste in ele. Crede ca Creatorul e dator sa ii umple dorintele egoiste cu Lumina, in locul celor curate, intrucat ultimele implica ascensiune si atingerea calitatii daruirii, Bina. El vrea ca egoismul sau sa fie satisfacut si se lupta cu Creatorul.

Fiecare dintre noi poate gasi aceste calitati in sine. E scris in Tora, in dialogul cu ziditorii Turnului Babel: “Ridicati-va la ceruri si luptati-va cu Creatorul!” “Lupta” inseamna a cere Lumina de la Creator, a cere revelarea, ramanand in aceeasi stare de egoism. Te intrebi, “De ce nu mi s-a dezvaluit Lumea Superioara? Nu e drept Creatorul! Am asteptat atata timp, de ce nu am avut parte inca de ea?”

Aceasta inseamna sa “construiesti o cetate (Zeir Anpin a Klipa) si Turnul Babel (Malchut of Klipa)” la fiecare nivel din noi. De fiecare data, alegem daca urmam calea lui Abraham- a daruirii, sau cea a intregii lumi, calea lui Nimrod.

E o lege: “Intregul e egalul partilor sale.” Intreaga Tora e prezenta chiar si in cele mai marunte si joase stari, inclusiv cele numite Noe, Babilon, robia egipteana, exodul, ridicarea si daramarea Templului, si toata calea pana la desavarsirea corectarii. Se repeta ciclic la fiecare nivel.

De aceea atunci cand studiez Zohar-ul pot gasi tot ce citesc, in interiorul meu, in fiecare stare prin care trec: un sclav egiptean, poporul lui Israel, Marele Preot al Templului, Faraonul, Bilam si asinul sau, s.a.m.d. Toate sunt in mine.

Rolul nostru e de a ne imagina si simti aceste metafore precum un copil care studiaza lumea din jur. Cel mai important e sa nu ne oprim din efort. Nu e alta Carte in lume si alta Cale de a ne ridica, decat spiritualitatea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: