Ce este Lumina Hochma?

Baal HaSulam, Studiul Celor Zece Sfere, Partea 1, „Tabelul Intebarilor si Raspunsurilor pentru Intelesul Cuvintelor”: Intrebarea 18. Ce este Hochma? Aceasta Lumina este baza vietii fiintei emanate.

Din perspectiva fiintei emanate, Lumina superioara care a creat dorinta de bucurie este divizata in doua forme deoarece in fiinta emanata apar doua tipuri de atitudine: 1). Atitudinea catre implinire si 2). Atitudinea catre Daruitor pentru aceasta implinire. Pin urmare, atunci cand vorbim despre Lumina care a creat dorinta de bucurie, umple dorinta, si are grija de ea, vorbim despre asa numita Hochma(Intelepciune). Si cand vorbim despre Lumina corectiei care umple fiinta emanata cu proprietatea daruirii, aceasta este numita Lumina Hassadim(Mila).

De fapt, Lumina din afara fiintei emanate este uniforma. Lumina superioara ramane intotdeauna in absolut repaos. Si toate proprietatile si fenomenele din ea, ca de exemplu „ Lumina completa” si „linia” sau „Interioara” si „Lumina care Inconjoara”, nu sunt decat impresiile creaturii la influenta aceleiasi Lumini.

Atunci cand ne referim la viata fiintei emanate, aceasta Lumina este numita Lumina Hochma, si cand vorbim despre daruirea noastra catre Creator, este numita Lumina Hassadim. Acestea sunt cele doua tipuri principale de Lumina, care se divid mai departe in mai multe sub-tipuri.

In concluzie, Lumina care actioneaza prin dorinta  de bucurie a creaturii este numita Lumina Hochma.

Din partea 3 Lectia Zilnica de Cabala 6/21/11, Studiul celor Zece Sfere

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: