Ce se ascunde sub iluzia progresului

Baal HaSulam, Scrierile ultimei generaţii: Asta este ceea ce s-a întâmplat germanilor care au fost una din cele mai civilizate naţiuni şi care, peste noapte, a devenit o naţiune de sălbatici, una din cele mai oribile şi primitive societăţi care a existat pe lume. Şi în plus, Hitler a fost ales prin majoritate.

Avem de-aface cu întrebarea despre societatea umană. Cum progresăm? Se pare că de la generaţie la generaţie, devenim din ce în ce mai avansaţi. Dar în ce sens suntem noi mai dezvoltaţi? Este ştiinţa şi tehnologia sau structura socială? Sau poate, evoluăm în valorile noastre umane? Ultima este în special incorectă.

Egoismul creşte pe tot parcursul istoriei, şi dacă nu-l vom corecta, el se tot acumulează şi vom fi din ce în ce mai răi. În locul unei adevărate corecţii adevărate, noi îmbrăcăm şi acoperim egoismul că poate astfel nu va ieşi afară să ne deranjeze în timp ce trăim. Altfel, ne-am mânca pur şi simplu între noi. Important este că din generaţie în generaţie, devenim incredibil de specializaţi în ascunderea egoului, în timp ce ura continuă să crească.

Avem oprtunitatea să fim „grăbiţi”, ascunzându-ne în spatele telefoanelor, computerelor şi a tot felul de ecrane, şi asta ajută. Fiecare are o cameră în apartament, fiecare îşi conduce propria maşină, fără să ia pe altcineva în ea, oamenii nu se mai căsătoresc şi rup legăturile de sânge. Pe scurt, emitem un scut, o perdea, între focarele de egoism şi, în acest fel continuăm să trăim ca şi cum totul ar fi în regulă.

Asta ne scapă, dar serviciile pe care noi le dezvoltăm în societatea modernă, sunt destinate să elibereze spaţiul şi fiecare să trăiască astfel încât să prevină confruntarea cu ceilalţi. Statul şi asigurările medicale, planurile de pensie, vacanţele, toate sunt exemple ale încercării de a da omului din ce în ce mai multă oportunitate să se simtă independent de societate şi să se izoleze pe sine de egoul celorlalţi. Ne luptăm să-i îndrumăm şi să-i învăţăm pe fiecare să stea înăuntrul lui şi să nu mai iasă pentru tot restul vieţii.

Drept rezultat, natura noastră nu se corectează, şi de aceea adevenit mult mai nemiloasă decât era în mileniul trecut. Noi am învăţat doar să o ţinem ascunsă şi astfel, suntem acoperiţi de iluzia că civilizaţia noastră încă progresează.

În realitate, de fapt, nu este atât de dificil să ne trezim egoismul, să ne arătăm răul în cel mai dur mod. De fapt, el clocoteşte în interior, şi tot ceea ce trebuie făcut este să deschidem valva – şi vă ţâşni afară ca un şuvoi.

Mai mult, el va izbucni afară cu aşa forţă că omul va fi gata să facă orice, fără niciun fel de empatie, fiindcă el nu simte pe ceilalţi sub scutul egoului său. Va omorî, va sacrifica copii şi adulţi, familii, şi o întreagă naţie. El va sorta oamenii pentru sine: el e negru, ea e albă, el e evreu, ea e ţigancă, şi tot aşa. Omul poate inventa sute de criterii sau motive să omoare: persoanele în vârstă au trăit deja viaţa lor, aceşti copii se nasc cu defecte, şi aşa mai departe.

Cu alte cuvinte, fără regrete sau remuşcări, ci cu mândrie şi sânge rece, omul va face celorlalţi orice va dori fiindcă nu va simţi că şi ei sunt oameni la fel de bine, care au dreptul să existe aşa cum are şi el. Noi nu vorbim de Germania, ci de noi toţi, atâta timp cât ră mânem necorectaţi. Dacă dorinţele noastre egoiste se trezesc în afară, cu toţii vom deveni aşa. S-a întâmplat în Germania tocmai fiindcă au fost cei mai avansaţi, dar astăzi, pot fi multe alte naţiuni.

Multe naţiuni sunt deja destul de dezvoltate pentru ca nazismul să se manifeste în ele în mod natural şi uşor. Nu vor simţi nicio ruşine să facă totul şi vor acţiona după aceleaşi calcule ca şi germanii atunci când au vrut să extermine populaţia evreiască şi pe alţi oameni. Astăzi, majoritatea lumii e pregătită pentru asta. Dacă nu ne vom reforma egoismul, cea mai mica scuză, cea mai mică scânteie, va fi de ajuns şi oamenii îşi vor actualiza egoul lor după carte, fără milă, metodic şi cu acurateţe. Vor veni şi vor distruge.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 5/2/2011 Ziua memorială a Holocaustului

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: