Cele zece haine ale Luminii

Prefata la Comentariul Sulam, articolul 1: Mai intai, trebuie sa stim numele celor 10 Sfirot: KHB, HGT, NHYM. Acestea sunt acronime de la Keter, Hochma, Bina, Hesed, Gvura, Tiferet, Netzah, Hod, Iesod, Malchut. Acestea sunt, de asemenea, cele zece acoperiri ale Luminii Lui, stabilite astfel incat cei de jos sa poata primi Lumina Lui.

Este ca lumina soarelui, care este imposibil de privit decat prin ochelari intunecati, care diminueaza lumina lui si o face potrivita pentru ochii nostri – abilitatea de a vedea. Similar, daca Lumina Lui nu ar fi fost acoperita cu aceste 10 acoperiri, numite zece Sfirot, in care fiecare dintre cele inferioare acopera mai departe Lumina Lui, cele inferioare ar fi fost incapabile sa o obtina.

Pentru ca noi sa existam, Lumina Superioara trebuie sa se reduca, sa se restrictioneze si sa se imbrace in zece ascunderi, acoperiri. Din aceasta cauza, noi putem sa ne simtim existenta, sa fim independenti si, gradual, sa ne apropiem de Creator prin asumarea formei Lui si adoptand calitatile Lui. In alte cuvinte, Il putem atinge gradual, nu instantaneu.

Suntem separati de Lumina Superioara prin aceste zece grade. In acest mod Lumina releva dorinta de a primi, care poate exista in opozitie cu ea. Contactul dintre Lumina si dorinta este posibil numai prin aceste zece acoperiri, numite Sfirot.

Totusi, cineva poate obiecta faptul ca, cuvantul Sfira nu provine din cuvantul acoperire. Este chiar opus, inseamna iluminare. O Sfira straluceste asupra noastra daca suntem in congruenta cu acea Sfira, este asa, daca existam in aceleasi conditii si avem aceleasi proprietati. Accedem la aceleasi nivele ale Sfirot, la care Lumina a coborat de sus in jos, pentru a fi cu noi, iar noi acum urcam pentru a fi impreuna cu Lumina. Intalnim Lumina la o treapta particulara a acestei scari si conform ei numaram Sfirot – zece haine prin care Lumina Superioara se ascunde.

Fiecare noua zi renaste Actul Initial al Creatiei, trezind ego-ul din noi prin 10 acoperiri, facand asta mai mult si mai mult. Trebuie sa ne simtim opusi Luminii, pentru ca altfel nu am mai fi creaturi.

Din partea a doua a Lectiei zilnice de Kabbalah 16.05.10, Prefata la Comenteriul (Explicatia) Sulam (Scarii)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: