Cheia ce deschide Zohar

Este greu chiar sa ne si imaginam in ce masura volumul initial al Cartii Zohar diferea fata de ceea ce ne-a fost lasat astazi la indemina. Este de douazeci de ori mai putin voluminos. O mare parte din Carte, s-a pierdut. Dar cabalistii scriu ca nu mai avem nevoie de acea parte. Ceea ce a ramas din carte, ne este destinat exact noua, cu scopul de a ne furniza asistenta necesara.

Este foarte dificil sa comentezi Cartea Zohar, din moment ce este exaltata la maxim. Inafara de asta, este scrisa intr-o maniera unica. Baal HaSulam explica faptul ca exista doua tipuri de suflete: unele cu radacina in Lumina Interioara, iar altele in cea Inconjuratoare.

Noi apartinem sistemului integral al sufletelor, si conexiunea dintre sufletele noastre, are loc atit in partea interna cit si in cimpul inconjurator. Orice sistem electric este proiectat in acest mod, avind rezistori (circuite de rezistenta), condensatori si bobine inductoare. Toate acestea functioneaza impreuna, atit cimpurile magnetice cit si rezistoarele dintre ele. Unele parti ale acestui sistem acumuleaza energie in interiorul lor, in timp ce altele transforma curentul electric in cimp magnetic si invers, in curentul electric ce trece prin acest cimp.

Sistemul sufletelor functioneaza intr-o maniera similara. Autorii cartii Zohar au avut deasemeni aceste doua tipuri de suflete. Acesta este motivul pentru care ei au studiat intr-o maniera specifica. Ei au stat intr-un cerc. Rabbi Shimon vorbea despre ceea ce ei au atins, in timp ce discipolii ascultau, discutau ceea ce el a revelat, punindu-i intrebari si primind raspunsuri. Rabbi Aba asculta ceea ce ei spuneau si nota totul.

Toate acestea se intimplau in timpul conversatiei. Natural, conversatia se purta in jurul transmisiei fortelor si Luminii intre sufletele ce isi aveau originea atit in Lumina Interioara cit si in cea Inconjuratoare. Rabbi Shimon avea un suflet ce provenea din Lumina Interioara si Rabbi Aba din cea Inconjuratoare. De aceea, Rabbi Aba a fost capabil sa inregistreze tot ceea ce Rabbi Shimon spunea intr-o forma ascunsa, astfel incit astazi, orice persoana poate cumpara Cartea Zohar, o poate citi si nu intelege nimic.

Pentru a atinge aceasta carte, o persoana trebuie sa treaca printr-o anumita pregatire in ceea ce priveste conexiunea cu prietenii sai. Ei trebuie sa formeze exact acelasi model de relatii intre ei, precum au facut autorii Zohar-ului. Organizind un astfel de grup (nu e necesar sa fie doar zece oameni in el; pot sa fie chiar si 10.000) si fiind insetati sa se uneasca, dorind sa descopere ceea ce Cartea spune despre conexiunea lor mutuala, ei devin similari grupului lui Rabbi Shimon. Si atunci ei primesc influenta Luminii de la acesta.

Din moment ce unii dintre noi apartin de Lumina Interioara iar altii de cea Inconjuratoare, incepem sa primim impactul precum un radio primeste undele. Si atunci incepem sa auzim ceea ce Cartea spune, de pe nivelul Bina (auzul apartine nivelului Bina) si chiar sa vedem (nivelul Hochma), asta depinzind de gradul nostru spiritual. Si daca nu am atins conexiunea mutuala la nivelul Bina, atunci inca ne pregatim pentru asta.

De aceea, un semn al avansarii spirituale este atunci cind noi, ca si grup, incepem in timp ce citim Zohar, sa simtim acest text ca si fortele si proprietatile pe care Zohar le descrie. Aceasta este esenta Cartii. Aceasta Carte este un instructor, un manual de lucru. Cind o patrunde, o persoana simte cum se ridica impreuna cu cartea si descopera gradele spirituale, ca si cum intr-adevar ar urca o scara.

Sper din toata inima ca in timpul lectiilor noastre, cind incepem sa citim Cartea Zohar, voi toti impreuna veti pastra intentie corecta, cu scopul de a obtine cit mai mult posibil de la aceasta sursa.

Din Lectia 4, WE! Congres 4/2/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed