Cum sa eviti suferinta

In timp ce analizam dorintele noastre, trebuie sa penetram adanc in ele, pentru a intelege ca acestea, impreuna cu intentia egoista, vin de la Creator. Trebuie sa ajungem la cea mai cumplita adancime a recunoasterii dorintei si, de la radacina sa realizam de unde vine aceasta dorinta.

Cand descoperim ca dorinta insasi si intentia ei egoista ne sunt trimise de Creator, vom intelege ca nu avem nicio sansa. Nu avem altceva cu ce sa o schimbam, un motiv de a o corecta, decat Creatorul. Altfel, o persoana nu are nevoie de Torah daca nu striga sau cheama in ajutor pe Creator. Nu se percepe inca, ca o creatura guvernata de Forta Superioara, la care poate cere ajutor.

Originea noastra egoista este acelasi inger care ne poate duce pe noi mai aproape de Creator.  Receptionam lovituri si, in consecinta, invatam ca ele au un scop si ca ele ne sunt trimise de cineva mai mare decat noi. Putem ajunge la aceasta concluzie prin suferinta si putem, de asemenea, ajunge la ea, prin studii, mediul inconjurator si dezvoltare spirituala.

Un intelept vede viitorul; vede excitarea unei stari inainte de a o dobandi si are abilitatea de a o schimba. Suferinta fizica din aceasta lume se transforma in suferinta a iubirii, cand atrag putin din Lumina Superioara si simt starea mea in relatie cu ea. Atunci incep sa sufar pentru ca nu am iubire pentru seaman sau iubire pentru Creator. Aici se afla punctul liberului nostru arbitru.

Este esential sa prindem radacina suferintei si sa intelegem ca ne este trimisa intentionat de Sus. Daca intelegem ca nu exista nicio sansa si incepem sa strigam catre Creator, inseamna ca am ajuns la cea mai mare adancime. Totusi, daca inca atribuim suferinta noastra diferitelor motive din aceasta lume si noua insine, nu am ajuns inca la adancul adevarat.

Ma scufund din ce in ce mai adanc in suferinta, prin gradele ei Aleph, Bet si Gimel (inanimat, vegetal si animal) si ma gandesc ca primesc lovituri de la natura. Totusi, cand ating ultima sa stare,  Bhina Dalet, descopar ca este o sursa deasupra naturii, ca este in Creator si este ca si cum Creatorul arata cu degetul. Atunci strig catre El.

Este posibil sa acceleram acest proces? Da, este. Din acest motiv ne-a fost data Tora, pentru a avansa printr-o cale simpla si rapida, conform liberului nostru arbitru, mai degraba decat pe calea suferintei. Pot sa organizez un grup in jurul meu si sa atrag Lumina de Sus prin studii (studiind Zohar-ul, de exemplu) si voi obtine acealasi rezultat, mult mai repede. Aceasta este numita calea Torei. Diferenta dintre cele doua cai reprezinta mii de ani de suferinta.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de Kabbalah 17.05.10, Ce este pregatirea pentru Primirea Torei?

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: