Daca vrei sa devii om, renunta la tine

Baal HaSulam, “Prefata la Intelepciunea  Kabbalah,” Nr 5: Expansiunea Luminii si urmatoarele ei expulzari, creaza vasul. Logic, putem concluziona ca daca vasul primeste Lumina instantaneu, precedentul va fi primul şi va urma celui de al doilea. De aceea, al patrulea stadiu devine stadiul final al creatiei vasului, Malchut.

Expansiunea Luminii in creatura trebuie sa aiba loc in patru stadii, pana cand creatura simte ca primeste si intotdeauna vrea mai mult decat primeste. Atata timp cat dorinta a fost satisfacuta cu ce a primit, nu este inca creatura cea care o controleaza. Nu a avut nimic propriu, nicio completare personala la ceea ce deja vine de la Daruitor.

De la Daruitor primim vasul (dorinta) si Lumina. Daca totul se extinde in jos, fara nicio interferenta din partea creaturii, iar daca aceasta nu se straduie sa castige o mai mare dorinta si Lumina, atunci nu este nici o creatura, ci ceva care nu are vointa proprie.

De aceea, cele trei nivele ale dorintei care deriva din faza radacina, mineral, vegetal si animal, nu sunt considerate a fi existente deocamdata. Sunt conduse de Sus, fara nici un fel de implicare din partea lor.

In ceea ce priveste oamenii care sunt la aceste nivele de evolutie, traiesc si consuma ceea ce primesc in lumea noastra din nastere, de la mediu, din media, din sistemul educational si asa mai departe. Daca nu incep sa contribuie cu dorinta lor individuala, indreptata spre radacina, si atata timp cat se supun ordinelor dorintei, nivelul lor cel mai inalt este inca “animal”.

Si doar atunci cand o persoana evolueaza la gradul uman, care tanjeste sa contribuie cu ceva, sa se intoarca la radacini, doar atunci cere acestei radacini sa adauge mai multa dorinta si implinire, cere dezvoltarea si devine un Om care doreste sa fie similar Creatorului. Creatorul trebuie sa fie revelat tot timpul, fara incetare, asa cum este scris: Cunosate-ti Creatorul si slujeste-L”. Asta separa omul de animal. Asta face ca cererea sa se inalte spre radacina, in sus, in mod autentic.

Omul incepe cu punctul din inima care, de asemenea, vine de Sus. Dar restul, in afara acestui punct, unde simte “existenta din absenta”, omul trebuie sa cultive singur. Aceasta este completarea din care cineva doreste sa devina similar Creatorului si sa castige  titlul de Om. Dupa stadiile de dezvoltare mineral, vegetal si animal, doar gradul final este vazut ca si “vorbitor”. Asta este ceea ce dezvolta creatura, in timp ce toate celelalte nivele devin incluse in el.

Pentru inceput avem de-a face cu lumea noastra interna, unde stadiul mineral, vegetal si animal ale naturii se ridica si cad impreuna cu gradul vorbitor. Nu vizualiza Pamantul cu flora si fauna in paduri si vai. Totul are loc intern. Daca toate dorintele sustin cresterea omului din mine, astfel ele urca impreuna cu el in aceasi masura.

Din partea a 4a  Lectia zilnica de Cabala 5/26/2011, “Prefata la Intelepciunea Kabbalah”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: