De ce este iarba intotdeauna mai verde pe partea cealalta?

Avem intodeauna o impresie de la o dorinta (Reshimo de Aviut) si de la Lumina (Reshimo de Hitlabshut), care nu se potrivesc una cu alta. Simtim ca putem primi o Lumina mai mare decat cea, cu care suntem in mod curent acomodati si asta este bine de fapt! Toate proprietatile noastre – gelozie, ambitie, aspiratia catre putere si onoare – izvorasc din asta.

Daca sunt o celula care simte dorinta pentru ceva definit (A- Rhesimo de Aviut), vad in jurul meu doar ce este relativ la A. Daca am date aditionale (B- Reshimo de Hitlabshut), in mine, observ ceva relativ la B.

Discrepanta sau diferenta intre Reshimot (date informationale) ale dorintei si cele ale Luminii (placere) ma fac pe mine sa vad iarba vecinului, ca fiind mai verde decat a mea. Cu alte cuvinte, am abilitatea sa invidiez, sa inteleg mai mult, sa ma compar cu altii si recunosc ca acolo este cineva mai mare decat sunt eu. Abilitatea de a percepe si cunoaste noi nivele aditionale este o proprietate umana.

Aceasta divergenta declanseaza dezvoltarea noastra. Nu exista o asemenea discrepanta in Reshimot la nivelurile neanimat, vegetal sau animal. Numai omul poseda aceasta calitate, datorita formei sale spirituale speciale.

Din partea a doua a  Lectiei zilnice de Kabbalah 30.04.10, Prefata la Intelepciunea Kabbalah

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: