De garda pentru binele celorlalti

Dragostea pentru Creator si Dragostea pentru Fiintele Creatiei”: daca am putea interpreta  cumva textul de mai sus, atunci aici se potriveste declaratia lui Hillel catre strainul care venise la el cu rugamintea de a-l converti, asa cum se mentioneaza in Gemarah „Converteste-ma astfel incat sa ma inveti toata Tora in timp ce eu stau intr-un picior” El i-a spus „Ceea ce tu urasti, nu fa prietenului tau” Iata esenta Torei, restul inseamna doar ca trebuie sa pui mana sa inveti. Prin urmare, i-a spus ca esenta Torei sta in interpretarea versetului „Iubeste-ti prietenul ca pe tine insuti”.

Noi ne putem corecta dorinta corupta de a primi doar daca avem o atitudine corecta fata de mediul inconjurator. Eu dispun de toate mijloacele care imi permit sa inteleg exact ceea ce fac, sa-mi controlez si ajustez atitudinea mea fata de prieteni, sa percep semnalele lor pentru a ma controla si prin ei sa obtin toate fortele pozitive si negative de care am nevoie. Pe scurt, o persoana poate sa-si corecteze realitatea prin aplicarea principiului „ce tie nu-ti place altuia nu face” asupra intregii Creatii. De altceva nu avem nevoie.

Principiul lui Hillel consta din doua parti. O parte este „negativa”, adica este nevoie de auto-disciplina pentru a nu aduce prejudicii sau face rau altora. Cealalta parte prevede contrariul:  trebuie sa pazesti binele celuilalt. Daca celalalt are sansa de a obtine ceva bun si eu l-am impiedicat sa-l obtina, inseamna ca i-am facut lui ceea ce eu urasc sa mi se intimple.

Astfel, principiul lui Hillel nu se propaga doar prin  actiunile mele izvorate din dragoste, cand doresc sa fac totul pentru  beneficiul celorlalti.

Din momentul in care incep sa indeplinesc conditia „ ceea ce tu urasti nu fa prietenului tau”, imediat mi se deschide calea lumii spirituale, si totul devine mai clar pentru mine. Incep sa descopar conexiunea dintre diferite parti ale realitatii, reteaua generala, si in ea, descopar relatia bilaterala pe care o studiem in Studiul celor 10 Sefirot. Invat sa ma limitez si cum sa ma interconectez cu ceilalti astfel incat sa influentez fiecare stare cat de mult pot.

Descopar legatura mea cu ceilalti, ma restring cu scopul de a stabili relatii corecte cu ceilalti, aleg calitatile pe care le pot folosi si stabilesc un echilibru de forte pentru  a infaptui, in final, uniunea dintre Israel, Tora si Creator.

Acesta este modul în care Hillel cere de fapt, sa fac lucrarea spirituala. Nu este vorba de a face acte de caritate sau de a da cadouri altora, ci este vorba de analizarea interna a acestora in ceea ce priveste beneficiul lor adevărat.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala 6/02/13Writings of Baal HaSulam

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed