De la cel ce i-a fost dată Tora, la Dăruitorul Torei

Şamati (Am auzit) 161, „Chestiunea dăruirii Torei”: Referitor la darea Torei pe Muntele Sinai: asta nu înseamnă că Tora a fost dată atunci şi acum nu este. Desigur, darea Torei este un fapt etern – Creatorul totdeauna dă. Dar, noi nu suntem capabili să primim. Însă atunci, pe Muntele Sinai, noi am fost primitorii Torei. Şi singurul merit pe care l-am avut a fost că am fost „un om într-o singură inimă”. Asta înseamnă că noi toţi am avut un singur gând – primirea Torei.

Dar, din perspectiva Creatorului, El totdeauna dă, după cum este scris: …, „omul trebuie să audă cele zece porunci de pe Muntele Sinai în fiecare zi”.

Asta înseamnă că Tora ne este dată acum, şi totdeauna a fost, dar când noi am fost ca un om cu o singură inimă. De aceea noi am putut primi Tora, dar acum nu putem fiindcă suntem separaţi. Odată ce am devenit uniţi, dăruirea va avea loc din nou.

Cele zece porunci primite de la Creator sunt totdeauna în faţa omului, şi există totdeauna posibilitatea să foloseşti lumina numită Tora, în beneficiu sau în detriment. Munca corectă si dorinţa de a obţine o stare mai avansată atrag asupra noastră Lumina Înconjurătoare. Asta înseamnă studiul Torei şi aspiraţia de a învăţa ce este scris în ea, să simţi ce spune ea despre folosinţă, despre starea noastră, despre calităţile noastre.

Eu trebuie să le simt când învăţ şi să devin asemănător lor. Vreau să intru în acest tablou şi să se vorbească despre mine şi să încep să trăiesc acolo, să las această poveste pe care o citesc acum, să se realizeze în interiorul meu. Acestea sunt eforturile pe care trebuie să le depunem, să dorim să devenim adulţi. Dacă noi acceptăm aceste condiţii şi le folosim corect, asta înseamnă că am făcut eforturi, după cum este scris: „Am muncit şi am găsit”.

Apoi, realitatea mea se schimbă fiindcă dorinţa mea se schimbă. Începe să se construiască pe ea însăşi din Lumina Înconjurătoare şi să perceapă în ea imaginea Dăruitorului Torei, imaginea Creatorului. Lumina corectează dorinţa mea, şi atunci încep să înţeleg proprietatea de dăruire, devin din cel căruia i s-a dat Tora în cel care a primit Tora, şi de aici, dăruitorul Torei.

Din prima parte a Lecţiei zilnice de Cabala 6/7/2011 Şamati 161

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: