Diferenţe disproporţionate

Baal HaSulam, „pacea în lume”: Este aşa din cauza naturii, puterea de muncă nu este egală la fiecare om. Unul din societate munceşte într-o oră de muncă, datorită punctului său slab, mult mai mult decât prietenul său care munceşte două ore sau mai mult….Astfel, tu vezi că…munca unui individ în condiţia de adevăr evident… este absolut imposibil de înţeles fiindcă nu poate fi examinată şi evaluată în niciun fel.

Căutând justiţia socială, nu ne putem baza pe orele de muncă fiindcă oamenii sunt diferiţi. Nici nu putem măsura obiectiv eforturile unui om. Succesul oamenilor nu indică nimic fiindcă unul este născut prost şi altul deştept, unul puturos şi altul energic, etc. Ereditatea nu este greşeala nimănui, dar nici realizarea nimănui.

Aşa că, nu putem judeca oamenii după o măsură adevărată fiindcă aceasta este determinată de rădăcina sufletului omului, de calităţile interne ce nu pot fi examinate, cântărite sau calculate. Asta înseamnă că nu putem să ne plângem sau să evaluăm corect productivitatea omului. Toate tentativele de măsurare a eforturilor şi abilităţilor sunt de fapt o minciună totală. Dăm note copiilor la şcoală, îi comparăm între ei în armată, facem un set de standarde arbitrare la productivitatea în muncă, iar toate astea, nu fac decât să denatureze dezvoltarea naturală a omului.

Experţii încep să înţeleagă această problemă după ce s-au confruntat cu criza în educaţie. Dar situaţia nu s-a schimbat. Noi pur şi simplu nu putem măsura un om corect, după o măsură adevărată.

Din partea a cincea a Lecţiei zilnice de Cabala 10/6/2011 „Pacea în lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: