Dragostea este o strada cu doua sensuri

Intrebare: Cum le putem explica oamenilor de ce este necesara iubirea?

Raspuns: Iti poate placea sa mananci peste la pranz, iti poti iubi fiul, sau iti poti iubi aproapele sau pe Creator. Aceleasi cuvinte descriu notiuni complet diferite.

Are rost sa ceri iubirea aproapelui cuiva caruia ii place pestele? Cum ii poti explica placerea de a darui? Ce va intelege? Ca trebuie sa isi dea pestele altcuiva? Este asta iubire?

Ce inseamna sa iti iubesti aproapele? Are o cu totul alta semnificatie. Sa iti iubesti aproapele inseamna sa iti insusesti dorinta lui si sa lucrezi cu dorinta ta pentru a implini dorinta sa. Apoi amandoi veti fi uniti intr-un singur intreg, unde eu il umplu pe el si el devine implinit. Cum devine implinit? In dorinta sa. Dorinta sa in raport cu a mea este ca si Malchut in raport cu Zeir Anpin. Eu sunt asemenea Creatorului, iar el – creatia. In asta consta munca mea.

Asadar „iubire” este relatia dintre Creator si creatie. Doar aceasta este dragoste – atitudinea creatiei fata de Creator. Daca imi pot crea astfel de atitudine fata de ceilalti, sau cu alte cuvinte daca pot obtine calitatea Creatorului, calitatea de a darui, iar cu ajutorul ei sa ma raportez la dorinta aproapelui asa cum face si Creatorul, atunci Creatorul este in mine, iar eu fac toate actiunile necesare in ceea ce il priveste pe aproapele meu. Asta inseamna ca imi iubesc aproapele.

Nu avem dreptul de a folosi cuvantul „iubire” in alt sens, context sau caz. Altfel il voi confunda cu „imi place pestele”.

Vorbim despre masura in care Creatorul, calitatea de a darui ia forma mea. In primul rand trebuie sa avem grija de principiul „Nu fa altuia ceea ce tie nu-ti place”. In felul acesta devin neutru. Dupa aceea, trebuie sa obtin aceasta dorinta in locul dorintei mele. Dorinta altei persoane devine mai importanta pentru mine si de aceea este mai presus de mine. Sunt gata sa fac totul pentru el, asa cum as face pentru copilul meu bolnav in lumea noastra. Sunt complet „scurt-circuitat” de dorinta lui; asta ma face sa actionez.

Exact acesta este motivul pentru care sunt similar Creatorului, ca si Zeir Anpin care primeste cererea de la Malchut. Cu cat mai mult dorinta altei persoane ma motiveaza sa daruiesc, cu atat mai sus ma aflu fata de ea. Aceasta este iubirea. Vezi cat de diferita este fata de ceea ce stim noi?

Cu cat mai mult pot darui altei persoane, cu atat mai mult ii dau Lumina care corecteaza. Pentru ca aceasta este garantia reciproca dintre noi. Nu ii implinesc dorinta egoista, ci descopar in interiorul lui dorinta de a fi intr-un sistem cu mine astfel incat Shechina va domni intre noi. Deci ce ar trebui sa–i dau? Ii ofer sprijinul meu pentru garantia reciproca, ceea ce imi ofera si el, reveland-o in dorinta sa. Aceasta este iubirea.

Nimeni nu incurajeaza egoismul altcuiva. Eu nu revelez dorinta egoista in alta persoana, ci dorinta pentru suportul reciproc pentru a putea revela Creatorul in relatia dintre noi. Creatorul nu poate fi revelat intr-un individ sau doar in atitudinea mea fata de o alta persoana, decat daca intarita de aceea atitudine si de catre ea. Iubirea nu actioneaza intr-un singur sens. Este o strada cu sens dublu. Cere o conectare prin care curg impulsurile de daruire , o retea patrunsa de sentimente de iubire, relatii de garantie reciproca, prin care ne intarim unii pe ceilalti.

In acelasi timp egoismul ramane jos, fara sa facem niciun fel de calcule pentru a-l umple. Pentru ca ne ridicam deasupra lui, conectati de intentia reciproca de dragul de a darui. Si cand atinge un anumit nivel de unitate, creand o retea peste noi, atunci il vom revela pe Creator, calitatea reciproca de a darui si a iubi dintre noi.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 6/20/11, “Matan Torah (The Giving of the Torah)”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: